25 éve küldték el az első SMS-t

2017. december 4. hétfő, 11:35 • www.m2mzona.huNeil Papworth, SMS, Telekommunikáció
A technológia világában sokszor nem gondolkozunk a dolgok eredetén, pedig már 25 év telt el azóta, hogy Neil Papworth, aki akkor szoftverfejlesztőként a Vodafone-nak dolgozott, elküldte az első szöveges üzenetet kollégájának. 1992-ben az akkor 22 éves programozó, Neil Papworth forradalmi áttörést ért el: üzent a kollégájának, Richard Jarvis-nak. De nem akárhogyan, hanem digitálisan, a számítógépéről. December lévén pedig az aktualitásra is kényesen ügyelt, hiszen az üzenet nemes egyszerűséggel a ’Merry Christmas’, vagyis a „Boldog Karácsonyt!” volt.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Papworth már évek óta nagy erőkkel dolgozott a Short Message Service, vagyis az SMS létrejöttén, amelynek modernebb variációi nélkül ma már elképzelhetetlen lenne az élet. 1993-ban, egy évvel az első SMS elküldése után, a Nokia egy új funkciót is bemutatott, amely megkülönböztető „hangjelzéssel” jelezte a bejövő üzeneteket, könnyebbé téve az észrevételt.

A bűvös 160 karakter

Az SMS-ek a kezdetekkor maximum 160 karakterből állhattak, és mivel a ma széles körben ismert emojiknak még nyoma sem volt, a felhasználók pár karakterből álló rövidítésekkel jelezték, hogy milyen kedvük van, vagy milyen hangulatban vannak: például, ha valamit nagyon viccesnek találtak, egy egyszerű ’LOL’-t (Laughing Out Loud) írtak a mondandójuk végére.

1999-ben, hét évvel Neil Papworth első elküldött SMS-e után, az üzeneteket végre több hálózaton keresztül is képesek voltak közvetíteni, amivel a szolgáltatás hatalmas népszerűségre tett szert. 

Ma a „Boldog karácsonyt!” üzeneteket emberek milliói tudják már elküldeni egymásnak lakhelytől függetlenül az idő töredéke alatt, videókkal és emojikkal színesebbé téve a mondandójukat. Bár eltelt 25 év az első SMS elküldése óta, Papworth továbbra is élénken dolgozik a digitális újításokon, így ez alkalomból szívesen emlékezett vissza a történelmi jelentőségű innovációjára.

„1992-ben fogalmam sem volt arról, hogy milyen népszerű lesz a szöveges üzenet, és arra végképp nem gondoltam, hogy ez emotikonos és üzenetküldő alkalmazásokat eredményezne, amelyeket milliók használnak majd. Nemrég meséltem el a gyermekeimnek, hogy én küldtem az első ilyen szöveget. Visszatekintve örömmel látom, hogy ez a karácsonyi üzenet a történelem egy fontos részét képezi” – nyilatkozta a fejlesztő.

A Vodafone közleményében kiemelte: hisznek abban, hogy a modern technológia nemcsak a jelenünk, de a jövőnk szempontjából is fontos, és tökéletesen igazolja ezt az is, hogy az első SMS is a szolgáltató nevéhez köthető. Ma már, amikor folyamatban van az 5G-hálózatok előkészítése, a gépek közti kommunikáció pedig egyre jobban behálóz mindent, biztonságosabbá és könnyebbé téve az életünket, nehéz lenne elképzelni a hétköznapjainkat emojik és különböző üzenetszolgáltatások nélkül – összegezte a távközlési vállalat.