4 aranyszabály, ami nélkül a bankkártyás fizetés kék halállal végződik

2018. december 4. kedd, 09:00 • bankkártyás fizetés, Adathalászat, adatlopás
Mi sem könnyebb, mint bepötyögni a bankkártya adatokat, rányomni a mentésre, és onnantól kezdve pillanatok alatt kifizetni bármit. Nos, ennél már csak elveszíteni a kártyán lévő pénzt és adatot egyszerűbb. Azt is eláruljuk, hogyan.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Már a csapból is az adatvédelem és a bankkártya adatok megóvása folyik, ami kellően unalmas tud lenni, főleg akkor, ha az ember vállat vonva úgy van vele, hogy kishal ő ahhoz a milliomosok tengerében, hogy kifogják. Ám sok kicsi sokra megy, és tudják ezt jól az adathalászok is, akik karácsony környékén még jobban résen lesznek.

Nem szégyenlős az a bankszámla, nézd meg rendszeresen!

Mielőtt bármiféle tranzakció kezdetét venné, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mennyi pénz várakozik a számlán. Egyrészről ezzel szűrhető ki a legegyszerűbben, ha csalás áldozatává estünk (például, ha az utalást követően több pénz tűnik el, mint kellene), másrészt a rendszeres bankszámla ellenőrzés során gyorsabban kiszúrhatóvá válnak a szokatlan aktivitások.

Mindkét esetben azonnal értesíteni kell a bankot.

Biztonságos a weboldal?

Talán akkor lehet a legkönnyebben elveszteni a bankkártya adatot, hogyha nem figyelünk arra, hogy milyen besorolású oldalon vásárolunk. A legtöbb nem biztonságos weboldalról ugyanis a kártyaadatok harmadik félhez vándorolhatnak.

A biztonságos weboldalról az URL sáv elején megjelenő zárt lakat ikon vagy a „https” kezdetű URL ad bizonyosságot. Egyébként a böngésző is figyelmeztet, ha épp nem biztonságos felületen tartózkodunk, így nem árt, ha komolyan vesszük az intelmet.

Menti a bankkártya adatait?

Nem! Kényelem ide, kényelem oda, a kártyaadatok elmentése nemm más, mint a saját magunkra szabadított Trójai faló. Egyrészről az elmentett adatokhoz nagyon könnyen hozzáférnek a hackerek, másrészről, nem biztos, hogy az otthoni laptop vagy céges gép rendelkezik olyan védelmi protokollal, ami száz százalékban garantálja az adatok biztonságos tárolását.

Ide tartozik talán az is, hogy nyilvános gépről soha ne használjuk a bankkártyát fizetésre!

E-mail halászat

Bizonyos webshopok küldenek megerősítő e-mailt a váráslát követően. Ez is egy örökzöld az adathalászok tarsolyából, ugyanis, a jól felkészült hackerek képesek a megszólalásig az eredetire hasonlító visszaigazoló e-mailt létrehozni. 

Néhány hatalmas különbség viszont van a valós webshop által küldött levél, és az adathalász levél közt. Mégpedig, a „valós” visszaigazoló e-mailben nem kérhetik:

- felhasználónév és jelszó (a jelszó módosítását is kérhetik)
- társadalombiztosítási azonosítószám
- bankszámlaszám
- PIN-kód
- bankkártyaszám
- édesanyja leánykori neve
- születésnap.

Ráadásként, mielőtt az e-mailben lévő linkekre kattintanál, mutass rá az egérrel. Ha a linkhez tartozó URL nem egyezik a link leírásával, akkor az URL-cím adathalász webhelyet nyithat meg!

Bármennyire csalogató, ne mentsünk kártyaadatot, inkább vegyük a fáradtságot és pötyögjük be minden alkalommal, de ami talán ennél is fontosabb. Ne gondold, hogy a bankszámlád tartalma, attól függetlenül, hogy esetleg nem éri el a milliós nagyságot, ne érdekelné az erre szakosodott virtuális tolvajokat. A bankkártya adatvesztés nem vicc, bárkivel megtörténhet!