5 hiba, amit talán most is elkövetünk

Célszerű figyelembe venni néhány egyszerű tippet, hogy óvjuk a magánéletünket, az adatainkat, a pénzünket.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Kép: Shutterstock

Forrás: www.hirado.hu/Shutterstock

1. A webkamera minket lát?

Remek, hogy a FaceTime, a Skype, a Facebook és más programok segítségével videocsevegéseket lehet folytatni.

Sajnos a kamera azonban akkor is nézhet bennünket, amikor nem számítunk rá. Ha el akarjuk kerülni, hogy fürkész szemek, netán bűnözők távolról lássanak, akkor valamiképpen el kell zárnunk előlük ezt az ablakot. Zuckerberg Facebook-vezér egyszerűen leragaszttotta egy szalaggal a kamerát.

Akad azért igényesebb megoldás is: Apple-felhasználók telepíthetik az OverSight-ot, amely figyelmeztet, amikor valaki (valami) megpróbál hozzáférni a kamerához. Windowsosoknak többek között a Who Stalks My Cam biztosíthat védelmet.

2. Jelentkezzünk be, újra és újra

Legtöbben naponta ellenőrizzük a Facebook-fiókunkat, belenézünk a Twitter, a Google+, meg a többi közösségi média- és fórumszolgáltatásba. S mivel a számítógépnek hagyjuk megjegyezni a jelszavunkat – ki ér rá minden alkalommal újra beírni? -, a kíváncsi szemeknek tárva-nyitva marad a fiók. Legalább ellenőrizzük, hogy nincs más kívülünk, aki hozzáfér…

Kattintsunk a Facebook jobb felső sarkában a lefelé mutató nyílra, válasszuk a „Tevékenységnapló” opciót, s tekintsük meg a „Szűrők”-et.

3. Alkalmazások tolakodó engedélyei

Ki olvassa el azt a számtalan, apró figyelmeztetést, amit egy érintéssel jóváhagyhat, amikor telepít egy applikációt a mobilra? Pedig gyakran egy zseblámpa-alkalmazás is engedélyt kér (és kap tőlünk) a mindenkori pontos tartózkodási helyünk elküldéséhez, vagy a háttérképválasztó a mikrofon használatához. Szerencsére utólag is lehet iPhone vagy Android mobilon ellenőrizni az alkalmazásokat, s egyenként megvonni a fölösleges engedélyeket. A legtöbb Androidon a Beállítások/ Alkalmazások/ adott alkalmazás/ Engedélyek menüpontot kell pásztázni.

4. Kihagyott rendszerfrissítések

Bár a korszerű operációs rendszerek időnként felszólítják felhasználóikat, hogy elérhető frissítés rájuk, azért vagy a megszokott és működő rendszer rutinját nem akarjuk megzavarni, vagy csak mindig jobb dolgunk van a többszöri újraindításnál.

Pedig ezek többsége biztonsági frissítés, ami védelmet nyújt az új fenyegetések ellen.

5. A fájlok biztonsági mentése

Ne hagyjuk ki ezt a lépést: védett, biztonságos készüléket is érhet baj. Nem feltétlenül támadás, lehet egyszerű hardveres meghibásodás is.

Készítsünk másolatot minden fontos adatról az okostelefonon, a táblagépen, a laptopon és az asztali számítógépen, valamint végezzünk mentést a közösségi média felületeken, köztük a Facebookon és az Instagramon.