5 jel, amiből felismerhető az átverős e-mail

2017. február 21. kedd, 06:50 • www.hirado.hu
Példaértékű levelet közölt a The Kim Komando: állatorvosi lóként viseli magán azokat a jegyeket, amikből fel tudjuk ismerni, hogy csalókkal van dolgunk.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

amazon atveros level 

Forrás: www.hirado.hu

 

1. Az e-mail cím feladója

A képen adatvédelmi okokból elhomályosított e-mail feladójaként és válaszcímeként ugyan az Amazon látszik, de ha az eredeti levélben rájuk vinnénk az egérmutatót, pár pillanat múlva az egér mellett felbukkanó ablakból kiderülne a tényleges cím.

Régi, mondhatni szakállas átverési technikáról van szó.

Bármelyik webhely-tulajdonos könnyen létre tud hozni amazon@valami.com (hu, org, satöbbi), e-mail címet, s a felszínes szemlélő csak az Amazon szót veszi észre.

Amazon logót szintén bárki másolhat egy levél tetejébe.

2. Hamis link a szövegben

Azonos a módszer, mint az előző pontban, az e-mail cím esetében.

A hivatkozás valójában nem az Amazon oldalára mutat, hanem az amazon.valami.com címre. Az áruház domainje csakis „amazon” lehet.

Mindig segít az a néhány másodperc, amíg az egeret türelmesen pihentetjük a linken, hogy a böngésző bal alsó sarkában jelenítse meg, hová is vinne igazából.

3. Fura nyelvezet

Óvatosságra int a szembeötlően rossz minőségű nyelvhasználat angol és magyar szövegezésű levelekben egyaránt.

Az adathalász levelek többségét online fordítóval, hanyagul írják: ilyen gyenge fogalmazványt nem küld ki egyetlen nagyvállalat sem.

4. Kattintsunk a gombra

Hagyományos adathalász taktika a kattintson gombot elhelyezni a szövegben. A gomb pedig többnyire a valódi céges oldal többé-kevésbé sikerült másolatára visz, ahol a felhasználónevünket és jelszavunkat beírva át is adtuk a hozzáférésünket a kalózoknak.

Megbízható cég semmilyen gombot nem helyez el a levélben, hanem arra hív fel bennünket, hogy (a böngészőbe magunk írva a címet) keressük fel a honlapját – esetünkben például Amazon.com-ot -, s ott jelentkezzünk be a felhasználói fiókunkba.

5. Apróbetűs szöveg

Figyelmes szemlélő észreveheti, hogy a levél alján az apróbetűs szöveg, miszerint “Kérjük, vegye figyelembe, hogy a termék ára és elérhetősége változhat…” szintén arról árulkodik, hogy ez hamis e-mail.

A csalók ugyanis valószínűleg egy amazonos kereskedelmi hírlevél szövegének apróbetűs részét másolhatták ide. Egy biztonsági figyelmeztetés alján nem fognak termékárakra hivatkozni.