70 vállalkozás 13,5 milliárd forintból bővítheti kapacitását

2017. október 4. szerda, 08:32 • www.kormany.hu
70 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el versenyképességének és termelékenységének erősítésére 13,5 milliárd forint támogatást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében, amellyel, több mint 27 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg – jelentette be Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. Hozzátette: ezen felül 1 milliárd forint támogatást ítéltek meg turizmusfejlesztésre is, valamint több, mint 700 millió forintot speciális módszereken alapuló képzési (tranzifoglalkoztatási) programok támogatására.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Több mint 13,5 milliárd forintot  nyert el termelési kapacitásainak bővítésére 70 vállalkozás, amelyek révén lehetőségük nyílik modern eszköz- és gépparkok beszerzésére, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására. Azok a vállalkozások nyerhettek támogatást, amelyek nagy hozzáadott érték-növekedési vagy exportnövekedési lehetőségekkel bírnak, a fejlesztésük eredményeként helyi, nemzeti, de főleg nemzetközi hálózatokba kapcsolódnak be, vagy részvételük intenzitása ilyen tekintetben növekszik - tájékoztatott az államtitkár. A fejlesztések összértéke meghaladja a 27 milliárd forintot.

Közel 744 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrást nyert 9 társadalmi szervezet a Tranzitfoglalkoztatási programok támogatása keretében. A felhívás elsődleges célja, hogy a gazdaság bizonyos szegmenseiben tapasztalható munkaerőhiány kielégítése érdekében speciális módszereken alapuló képzési programokat támogasson. A program egyúttal a tartósan álláskeresők szakképzettséghez jutását és munkatapasztalat szerzését is támogatja a tranzitfoglalkoztatási programok módszereire és tapasztalataira építve – mondta Rákossy Balázs. A nyerteseknek lehetőségük van a célcsoport bevonásához és felkészítéséhez kapcsolódó tevékenységek, továbbá a képzésükkel összefüggő tevékenységek megvalósítására. Az alapítványok, egyesületek és nonprofit kft-k által végrehajtott foglalkoztatási programokban 371 fő munkanélküli, illetve inaktív személy bevonása valósul meg.

Turizmusfejlesztési pályázatokon két nyertes jutott fejlesztési forráshoz. Szigetvár Város Önkormányzata közel 640 millió Ft támogatást nyert a Gyógyhelyek komplex turisztikai című felhívás keretében, mellyel céljuk, hogy Szigetvár 2020-ra egységes megjelenésű, komplex turisztikai termékké váljon, amely egymást kiegészítő kulturális és gyógyturisztikai attrakcióval vonzza a látogatókat.

406 millió forintot nyert a Világörökségi helyszínek fejlesztése programon a Fertő-Táj Világörökségi Magyar Tanácsa. A projekt célja, hogy a Fertő-táj kulturális örökséghelyszín egyedi vonzerejét kihasználva turisztikai funkcióval való bővítés és fenntartható hasznosítás révén önálló látványossággá váljon – ismertette az államtitkár.