A hitelkártyapiacra is szemet vetett az Apple

2019. május 14. kedd, 09:00 • m2mzona.huApple Pay, fizetés, hitelkártyapiac
A cég márciusban jelentette be, hogy a Goldman Sachs és a MasterCard cégekkel közösen piacra dobja saját hitelkártyáját. A fémből készült fizetési eszköz a tervek szerint nyártól olyan helyeken lesz használható, ahol az Apple Pay nem.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Az Apple Card az értesülések szerint késedelmi, limittúllépési vagy nemzetközi díj nélkül használható, és éves díja sem lesz. Az almás cég ígérete szerint – az egyelőre nem közölt mértékű – kamatot is alacsonyan tartják. Pontok helyett pénzt írnak jóvá az eszköz használata után: 2 százalékot minden Apple Pay-es fizetés és 3 százalékot saját termékek vásárlása esetén.

A szakértők szerint átlagos feltételeket kínáló fizetőeszközzel a cég a 32 milliós Apple Pay bázisát is növelni szeretné. Ennek érdekében különösen felhasználóbaráttá tették a számlázást és a hitel visszafizetésének lehetőségét. A vállalat által bemutatott okostelefonos applikáció már megnyitásakor mutatja a teljes egyenleget és a heti költést. De azt is jelzi, hogy különféle visszafizetési periódusok esetén mennyi kamatot kéne fizetnie a felhasználónak, aki egyből ki is választhatja a számára pénzügyileg kedvezőbb időzítést.

A nyártól elérhető hitelkártya mellé a Messages alkalmazáson keresztül éjjel-nappali ügyfélszolgálat is jár. Külön bónusz, hogy a vásárlásokat az ügyfél a számlatörténetben egyszerűen visszakeresheti, mivel gépi tanulási mechanizmus biztosítja, hogy a kereskedők és fizetési helyek könnyen beazonosíthatók legyenek.


Fizikai kártya digitális biztonsággal

A cég az elsők között volt, amely a tranzakciók biztonságosabbá tétele érdekében az Apple Wallet mobiltárcában bevezette a tokenizációt.

A token (zseton) technológiával a kártyák védhetők oly módon, hogy a kártyaszámot a tranzakció során egyedi, véletlenszerűen képzett számokkal helyettesítik. Az így létrejövő számsor (token) csak hivatkozik az eredeti bankkártyára, de abból semmilyen adatot nem tartalmaz. Fizetéskor ezt a hivatkozást a tokenszolgáltató tudja visszafejteni, kizárólag egy arra megfelelő feloldó kulccsal.
 
A speciális hitelkártya a fentiekhez hasonlóan tárolja a felhasználók kódolt adatait a telefon úgynevezett Secure Element chipjében. Ez a készülék operációs rendszerétől függetlenül működik, és tartalmához maga az Apple sem fér hozzá, tehát nem tudja, hogy a kártyával hol, mikor és mennyiért vásárolt tulajdonosa..
 
A fizetés során az USA-ban elterjedt EMV (Europay, Mastercard és Visa által használt) standard szerint a vásárlást az Apple Wallet alkalmazás egy egyszer használatos, dinamikus biztonsági kóddal engedélyezi. A végső jóváhagyást pedig maga az okostelefon tulajdonosa mondja ki az arcfelismerő vagy az ujjlenyomat-olvasó használatával.
 
Ahhoz, hogy a fém kártya még biztonságosabb legyen, nem szerepel rajta sem a kártyaszám, sem a biztonsági kód, de még a lejárati idő és a tulajdonos aláírására szolgáló mező sem. Ezek ugyanis mind hozzáférhetők a Wallet applikációból. A felhasználókkal kapcsolatos adatokat pedig semmilyen célból nem adják át harmadik félnek – legalábbis a cupertinói óriáscég ígérete szerint.
 
A vállalat év végéig legalább 40 további országban szeretné bevezetni a hitelkártyát, de hogy Magyarország is csatlakozik-e az Apple Pay-t elfogadó országok sorába, azt még nem lehet tudni.