A kilélegzett levegőt elemzi a legújabb diétás tech kütyü

2018. december 3. hétfő, 10:00 • m2mzona.hudiéta, high-tech, Keyto
Napjaink népszerű módszerei közé tartozik a tartós fogyást ígérő ketogén diéta. Erre épít a Keyto, amely a kilélegzett levegőt elemezve mondja meg, mennyire hatékonyan égeti a szervezet a zsírt. Természetesen mindehhez – a kapcsolódó applikációval együtt – tanácsokat is ad.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása
A ketogén diéta követői főleg zsírokat és fehérjéket fogyasztanak, a szénhidrátot szinte teljesen kiiktatják étrendjükből. Ennek következtében a szervezet a ketózis állapotába kerül, és elkezdi égetni a szénhidrátokat, hogy azokból nyerjen energiát. A folyamat melléktermékeként ketonok termelődnek.
 
A cég szerint az okoseszköz szenzora az acetonnak, vagyis a ketontermelés egyik melléktermékének a szintjét méri. Bár az acetonok szájon át való mérésének elég szegényes az irodalma, léteznek olyan vizsgálatok, amelyek szerint ez mégis az állapot megbízható indikátora lehet.
 
Sokoldalú applikációval tűnnének ki a piacon

Azon kívül, hogy az eszköz adatokat gyűjt a fogyókúra sikerességéről, a Keyto azt ígéri, segít a diéta hatékonyabbá tételében és az eredmények optimalizálásában. Ugyan már léteznek más, a kilélegzett ketonok szintjét mérő eszközök, de a cég – sokrétű mobilapplikációja révén – ki szeretne tűnni közülük.
 
Az alkalmazás állítólag személyre szabott étkezési tanácsokat nyújt, amelyekkel könnyebb az étrend betartása, de beépített könyvtárában megfelelő receptek is találhatók. A fejlesztők szerint közösségi hub-ként is funkcionálhat az alkalmazás, ahol a „sorstársak” kapcsolatba léphetnek egymással, vagy akár recepteket, tippeket oszthatnak meg.
 
Mozgás nélkül nem az igazi

A Keyto nem az egyetlen olyan eszköz, amely inkább a diétára, és nem a mozgásra fókuszál. Korábban a vegyes megítélésű Healbe GoBe próbálkozott hasonlóval, a fejlesztés a kalóriák számolását ígérte, de végül nem lett sikeres.
 
Az óriáscégek is keresik az egészséges életmódhoz köthető lehetőségeket. Úgy tudni, hogy például az Apple a vércukrot monitorozó szenzoron dolgozik. Az apró érzékelőt az Apple Watch-ba építenék, és így segítenének a cukorbetegeknek, hogy könnyebben tarthassák az egészséges vércukor-értékeket.
 
A Keyto mindenesetre már előrendelhető az Indiegogón, egyelőre 99 dolláros áron. Arról azonban nincs hír, hogy a cég szerint később 150 dollárba kerülő termék mikor kerül „igazából” kereskedelmi forgalomba. A fogyókúrák rendületlen népszerűségét viszont jól mutatja, hogy a közösségi finanszírozási kampány már a kitűzött 50 ezer dolláros cél háromszorosánál tart.