A közép-magyarországi kkv-k is igénybe vehetik ezentúl a Modern Vállalkozások Programja támogatását!

A márciusban elstartolt pilot program egyszeri és vissza nem térő lehetőségeket kínál a pest megyei és budapesti székhelyű vállalkozások számára. Támogatás, tanácsadás, fejlődés – de mit is profitálhat pontosan az adott régiós székhellyel rendelkező KKV a Közép magyarországi Modern Vállalkozások Programja pilottal? A GINOP 3.2.1 Modern Vállalkozások Programja (MVP) egy olyan kezdeményezés volt két és fél évvel ezelőtt a kormányzat és a kamara részről, amely eltért a korábbi hasonló jellegű vállalati informatikai programoktól. A Modern Vállalkozások Programja nem azt tűzte ki céljául, hogy csak és kizárólag pénzügyi támogatást nyújt a cégek számára a digitalizációs felzárkózásra, hanem sokkal inkább az volt a hangsúlyos, hogy egy olyan program valósuljon meg, ami nem materializálható segítséget is ad a kis-és középvállalkozások számára, például tanácsadást, és a fejlődés megvalósításának gyakorlati megmutatását.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Új korszellem a vállalkozásfejlesztésben

Az MVP szemléletformáló projektként komoly sikereket tudhat maga mögött. Eddigi fennállása során több tízezer KKV- t ért el, amelyek közül 5100 vállalkozás nyerte el az úgy nevezett „Digitálisan Felkészült Vállalkozás” minősítést. A minősítés megszerzésével, 5 százalék vissza nem térítendő támogatás, emelt szintű pályázati támogatás, kedvezményes szállítói termék igénybevétel, és számos más segítség érhető el a KKV-k számára.

A program azonban csak a vidéki vállalkozások számára volt elérhető, legalábbis eddig. Ugyanis márciusban kezdetét vette a Közép magyarországi Modern Vállalkozások Programja pilot, aminek köszönhetően már a pest megyei és a budapesti kis-és középvállalkozások is igénybe vehetik a program számos szolgáltatását, méghozzá ingyenesen.

„A projekt kiterjesztését többek közt az a tapasztalat indokolja, hogy a vállalkozások digitalizációját tekintve a magyarországi mutatók nagyon elmaradnak az EU-s átlagtól. Ez Pest megyében és a fővárosban található kis- és középvállalkozások esetében sincs másképp. A mutatók itt csak kicsivel jobbak, mint a vidéki KKV-k esetében. A felzárkóztatás érdekében pedig szükség volt egy egységes kormányzati és kamarai intézkedésre” - mondta Kövesdi Zoltán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakértője.

A márciustól júliusig elérhető pilot program célja, hogy segítse az említett régiós székhellyel rendelkező vállalkozások fejlődését, mert, ahogy Kövesdi Zoltán is fogalmaz: itt is vannak olyan cégek, amelyek támogatásra, iránymutatásra szorulnak a digitalizáció terén. A segítségnyújtás pedig nem marad el, az MVP-ből már jól ismert elemek állnak az érdeklődők rendelkezésére ingyenes tanácsadások, rendezvények, szakmai napok, kedvezményes szállítói termékek formájában.

A pilot program testközelből

A közép-magyarországi Modern Vállalkozások Programja pilot keretein belül körülbelül 5000 vállalkozás elérésével, bevonásával számolnak, a rendezvényeken mintegy 600-650 KKV vehet részt és kaphat első kézből hasznos információkat a digitális fejlesztési lehetőségekről.

A márciusban elindult pilot program első hivatalos megnyitó rendezvényére április 24 –én a budapesti Bankcenterben kerül sor. Ezt követően még 14 további rendezvény várható, amelyek közt szakmai workshopok is helyet kapnak. Ebből 5 a fővárosban, 9 pedig pestmegyei városokban kerül megrendezésre.

A közép-magyarországi Modern Vállalkozások Programja pilot eseményeire a kmr.infoter.eu rendezvény fül alatt tudnak majd ingyenesen regisztrálni az érdeklődők. Mivel a projekt csak néhány hónapig lesz elérhető, így a vállalkozások vezetőinek azt tanácsoljuk, hogy kapcsolódjanak bele és vegyenek részt valamelyik rendezvényen

Kövesdi Zoltán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakértője bizakodva tekint a jövőbe, mert a pilot másik nem titkolt célja, hogy a Modern Vállalkozások Programja ne csak átmenetileg, hanem végérvényesen is elérhetővé váljék a középmagyarországi vállalkozások számára, a hozzá kapcsolódó pályázati / vissza nem térítendő támogatással együtt, ami jelenleg még nem elérhető az adott régióban.