A magyarországi mobilhálózatok a második legjobbak a világon a mobil videózást tekintve

2018. október 1. hétfő, 10:00 • hirado.hu
Mindegy, hogy vicces videót nézünk a YouTube-on, filmet a MyTV-n vagy az HBO GO-n, Magyarországon a második legjobb a mobil videózás élménye a világon.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Ez derül ki a szolgáltatóktól független OpenSignal legfrissebb jelentéséből.

Az OpenSignal most először készítette el A mobilos videózás helyzete (The State of Mobile Video) című jelentését, amelyben a korábbiaktól eltérően nem csupán a 4G hálózatok letöltési sebességét vizsgálta, hanem azt is, hogy azokon milyen minőségben lehet okostelefonról online videoszolgáltatásokat használni.

image003

A vállalat által vizsgált 69 ország közül csupán 11 ország szerzett „nagyon jó” minősítést, a Magyarországi mobilhálózatok pedig kiemelkedően jól szerepeltek, a maximális 100-ból 67,89 pontot érve el. A legjobb eredmény a Cseh Köztársaságé, 68,52 ponttal.

Magyarország a jelenlegi pontszámmal megelőzte még a híresen fejlett norvég mobilhálózatokat is, melyek csupán a harmadik helyet szerezték meg 67,41 ponttal. A lista középmezőnyébe kerültek a német, román, lengyel, francia hálózatok, melyek a mobil videózás szempontjából hatvan pont alatt végeztek.

A jelentés készítői hangsúlyozták, hogy ahhoz, hogy a felhasználók jó minőségben élvezhessék az online videókat, nem elegendő magas letöltési sebességet biztosítani. Pontozták az elérhető képminőséget, a videók betöltési idejét, és a lejátszás esetleges megakadásának arányát is. A kutatás eredményeinek alapjául több mint nyolcmillió készüléken futó mérőalkalmazások összesen több mint 87 milliárd mérésének eredménye szolgált, amelyeket 2018 május 14. és augusztus 11. között rögzítettek világszerte.

Emellett a jelentés készítői az általános 3G/4G letöltési sebességet is mérték, amely alapján a hazai mobilhálózatok a világ hetedik leggyorsabbjainak bizonyultak, 31,93 Mbps-os eredménnyel. A leggyorsabb három ország Dél-Korea (45,58 Mbps), Norvégia (40,25 Mbps) és Szingapúr (38,11 Mbps).

“Teljes mértékben egyetértek a jelentés készítőivel, hogy az ügyfeleink számára nem a sebesség a legfontosabb, hanem az online élmény minősége, amikor videót streamelnek, chatelnek, és használják a közösségi médiát.”- mondta el Jan Hanuš, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

Ma már a magyarországi lakosság 99%-a hozzáférhet a Telenor 4G szolgáltatásaihoz. A szolgáltató egyik kiemelt célja, hogy a kistelepülésekre is elvigyék a szélessávú internetet, így már 2700, hatezer főnél kisebb lélekszámú településen elérhető a 4G szolgáltatásuk. Az épületek több fallal elválasztott, belső helyiségeinek ellátottságára is figyelmet fordítanak, így az év végéig lakosság 95%-a már kiváló beltéri – deep indoor – 4G lefedettséget élvezhet.