A világ legjobb digitális kormánya? Még Kazahsztán is elhúz mellettünk!

2018. augusztus 17. péntek, 13:00
Dánia toplistás, Oroszország jócskán előttünk, az ENSZ kétévente kiadott jelentéséből pedig kiderül, hogy bő egy évtizede sokkal jobb volt a helyzet Magyarországon az e-kormányzás tekintetében. Nemzetközi szinten, igencsak le vagyunk maradva.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden második évben kiad egy jelentést, amelyben a tagállamok digitális közigazgatásnak fejlettségét listázza különböző szempontok alapján. Ilyen például az online ügyintézés hozzáférhetősége és gyakorisága, vagy épp a kormány által biztosított online szolgáltatások minősége.

E- stratégia Dán módra

Az UN E-Government Survey legfrissebb kiadványa szerint az e-kormányzás Dániában a legfejlettebb. Dánia az összes tagállamot maga mögé utasítva az első helyen végzett az összesítésben, ami nem meglepő azok számára, akik ismerik az ország e-stratégiáját. A Digitális Dánia program első blikkre radikálisnak tűnhet, ám a gyakorlat igazolja a program hatékonyságát.

Míg az ezt megelőző ENSZ jelentésben Dánia kormánya csupán a kilencedik helyet birtokolta a listán, addig 2018-ban nyolc helyet javítva az első lett. A sikert a Digitális Dánia stratégia megvalósítása jelentette, amelyben a kormány kötelezővé tette az elektronikus ügyintézés használatát a polgárok számára. Ezzel egyidőben az állam el is törölte a papír alapú értesítéseket és ügyintézést.

A különböző hivatalok összehangolásával magas szintre emelte a kormányzati digitalizációt, amit jól tükröz az is, hogy a dán lakosság 91 százaléka csak online intézi az ügyeit. Az e-kormányzás alól csak a külföldiek –akik nem beszélik a nyelvet -, a fogyatékkal élők és azok kapnak felmentést, akik nem rendelkeznek számítógéppel.

45. helyen Magyarország

Nem túl előkelő helyen, de hazánk is felfért a listára, ami a digitális kormányzatot illeti. Míg 2005-ben a 27. helyet sikerült megszereznünk, addig bő egy évtized leforgása alatt sikerült arra a szinte visszacsúszni, amivel 2003-ban, és 2016-ban is 45. helyen álltunk.

Olyan országok előzik meg hazánkat a digitális kormányzati fejlettséget tekintve, mint Kazahsztán, ami a 39. helyre fért fel, vagy épp Oroszország, amelyik a 32. helyet szerezte meg magának. Azonban a 47. helyre kerülő Bulgáriát, a 49. helyen található Szerbiát és az 50. helyre csúszott Szlovákiát azért sikerült megelőznünk.

Az ENSZ riportjából az is kiderült, hogy azokban az országokban, ahol magasabb a digitális kormányzati szolgáltatások elérhetősége, ott a társadalmi egyenlőtlenségek is csökkentek.