A rendőrség malware-ek segítségével nyomoz a kiberbűnözők után

2011. november 8. kedd, 10:23 • BBCtrójai, malware, Kiberbűnözés, rendőrségek, Kormány, globális
A kiberbűnözés gyors növekedésnek indult, a rendőrségeknek és kormányoknak egy olyan veszély ellen kell védekezniük, melyet szinte lehetetlen nyomon követni. Köztudott, hogy a kiberbűnözők információk ellopásához többek között trójai vírusokat használnak. Vajon az ügynökségek, elektronikus felügyeletek is ugyanezt a technikát alkalmazzák annak érdekében, hogy megvédjenek minket?

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
    - Az internet egy hírszerzési forrás - mondta Charlie McMurdie, a Metropolitan Rendőrség Központi e- Bűncselekmény Osztály főfelügyelője. - Az emberek munkájuk, tanulmányaik és mindennapi életük során rengeteget kommunikálnak online, így a hagyományos bűncselekmények esetén is (például egy gyilkosság ügyében) számtalan lehetőség áll a nyomozók előtt. Kiindulópontként, vagy esetleg nyomravezető jelként szolgálhat egy pénzügyi tranzakció, különböző telefonhívások adatai vagy akár a Facebook-on folytatott kommunikáció. Azonban a világhálót mindig is nehéz volt rendszabályozni, mivel a technika óriási sebességgel fejlődik, és az internet szabadsága, illetve az anonimitás is magas korlátokat szab.
    A globális kiberbűnözés évente mintegy 338 milliárd dolláros kárt okoz. Ahogy a hagyományos bűnügyek esetében sem lehetséges a támadás előtt létrehozni egy akciótervet, ugyanúgy a rendőrség nem tudja kiszűrni az olyan vírusokat, melyek még meg sincsenek írva. Ebből az okból kifolyólag a hangsúly a kifinomultabb technikák felé tolódik, melynek révén a webes megfigyelés hatékonyabbá válhat.
    A biztonsági cégek számára sokszor az ex-kiberbűnözők nyújtanak segítséget, akik tapasztalataik és szakértelmük révén betekintést nyújtatnak a digitális harcvonal másik oldalára. Az egyik ilyen személy Owen Thor Walker - sokak Akill-ként ismerik -, aki egy olyan hacker csoport vezetője volt, amely 26 millió dolláros kárt okozott működése során.
    Az új-zélandi Telestar vette alkalmazásba, jelenleg a cég biztonsági részlegének munkatársaként dolgozik. A Microsoft, valamint az Egyesült Államok Belbiztonsági Tanácsadó Bizottsága, illetve számos más vállalat is alkalmaz korábbi hackereket. A régi jól ismert közmondás, miszerint rablóból lesz a legjobb pandúr, ebben az esetben valóban igaznak bizonyul.
    Egy kisebb vita robbant ki, amikor a németországi tartományok egyike, Bajorország beismerte, hogy trójai vírust (rosszindulatú program, melyet digitális eszközökön keresztül történő adatszerzésre használnak) terjesztettek feltételezett bűnözőkkel kapcsolatos hírszerzés érdekében.
    Az R2D2 malware (malicious software - rosszindulatú szoftver) is kritikát kapott, mivel potenciálisan lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy szoftvereket futtassanak, illetve képeket rögzítsenek a megfertőzött számítógépekről.
    Ironikus, hogy a trójai vírus nem elég kifinomult ahhoz, hogy „legyőzze” a víruskereső szoftvereket, így csak a védelem nélküli gépekre képes beszivárogni. A tapasztalt számítógép felhasználók körében viszont erre meglehetősen kicsi az esély.
    Úgy tűnik, manapság egy támadó felfogású trend van kialakulóban a kormányok esetében. A DigiTask szoftver cég máris adott el ilyen támadó típusú programot svájci, hollandiai és ausztriai szövetségi hivataloknak. Vajon meddig kell a hatóságoknak elmennie az online megfigyelés területén?

A BBC cikke alapján írta Fodor Péter