A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria műkincsei is megtekinthetők a Google globális virtuális múzeumában

2012. április 4. szerda, 08:04 • MTIGoogle, kultúra, múzeum, internet, műkincs, MANDA, Szőcs Géza
Összesen negyven ország 151 intézményének 30 ezer műtárgyát találhatják meg az internetezők nagy felbontású digitalizált változatban a Google globális virtuális múzeumában. A látogatók kereshetnek művész, korszak, gyűjtemény és földrajzi hely szerint, és azokból személyes gyűjteményeket állíthatnak össze, illetve oszthatnak meg. A Street View nézet segítségével virtuális sétát tehetnek 46 múzeumban, illetve a videókonferencia szolgáltatásnak köszönhetően akár másokkal közösen is megcsodálhatnak műtárgyakat. Az ingyenes online platformon a budapesti Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria több mint 200 műkincse is elérhető.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

  Mostantól nemcsak a megtekinthető műtárgyak mennyiségében, de interaktivitásban, funkciókban is jelentősen többet nyújt a googleartproject.com honlap. A látogatók kereshetnek művész, korszak, gyűjtemény és földrajzi hely szerint, és azokból személyes gyűjteményeket állíthatnak össze, illetve oszthatnak meg. A Street View nézet segítségével virtuális sétát tehetnek 46 múzeumban, illetve a videókonferencia szolgáltatásnak köszönhetően akár másokkal közösen is megcsodálhatnak műtárgyakat. Heal Edina, a Google Magyarország vezetője a projekt budapesti bemutatóján felidézte, hogy négy évvel ezelőtt az internetes óriáscég néhány dolgozója szabadidejében kezdett dolgozni a művészeti programon.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár kiemelte, hogy digitális forradalom zajlik a világban, ezért a magyar kulturális kormányzat egyik legfontosabb célkitűzése a nemzeti kultúrkincs digitalizációja. A Google művészeti projektje a Magyar Nemzeti Digitális Archívummal (MaNDA) együttműködve kedvező irányba változtathat Magyarország megítélésén - értékelt az államtitkár.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy a két magyar közgyűjtemény anyagából elérhető összesen 203 műtárgy jelentősen fokozhatja a magyar múzeumokra irányuló figyelmet és azok látogatottságát is. „A múzeumok legnagyobb titka az eredetivel való találkozás misztériuma” - emelte ki. Hozzátette: „A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a virtuális bejárhatóság kimutathatóan növeli a gyűjtemények látogatószámát is”.

Szücs György, az MNG megbízott főigazgatója a nagy felbontású digitalizálás további előnyeire hívta fel a figyelmet. Megjegyezte, hogy extrém nagyításokban a műtárgyak olyan részletei is felfedezhetők, amelyeket maga a művész sem láthatott. Ugyanakkor a korszakok szerinti kereső megfelelő kontextusba helyezi a magyar mestereket – tette hozzá. A digitalizációt a múzeumpedagógia szempontjából is óriási fontosságúnak nevezte, hiszen ma már az ország több ezer oktatási intézménye rendelkezik digitális táblákkal.

Az MTI kérdésére Szücs György és Baán László elmondták, hogy a műtárgy-digitalizációs projekt további folytatását tervezik a Google Art Projecthez hasonló virtuális gyűjtemények, valamint saját honlapjaik tekintetében egyaránt.

A Szépművészeti Európa egyik legkorszerűbb fotóműhelyével rendelkezik, így gyűjteménye immár hatezer darabját digitalizálta, ennek jelentős részét nagy felbontásban - árulta el Baán László. Beszámolója szerint a múzeum műkincsei több nagy virtuális közgyűjteményben elérhetők, a Google-lal való együttműködés azonban a világ legnagyobb keresőoldalának hatalmas látogatottságával várhatóan így is a Szépművészeti ismertségének komoly növekedését hozza.

Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója az MTI-nek kitért arra, hogy több ezer munkatárs bevonásával rövidesen megindul a magyar nemzeti kultúrkincs digitalizációs programja, így 2012 végére a MaNDÁ-n fellelhető virtuális képzőművészeti állomány elérheti a Google globális virtuális múzeumának műtárgyszámát.