Autistic Art, lakóotthonok, nehézségek - művészet egy autista szemüvegén keresztül

2018. április 3. kedd, 11:15 • Autistic Art, autizmus, jótékonyság
Hogyan kerül egy autista fiatal műve a kifutóra vagy éppen egy noteszre? Miként válik az árverés legértékesebb tárgyává egy autizmussal élő fiatal festménye? Az Autistic Art ritkaságszámba menő kezdeményezése a katalizátor, ami lehetővé teszi mindezt, miközben a „hétköznapi” ember számára is láthatóvá teszi az autizmust. Kik ők, mi a küldetésük, és hol találkozhatsz a nem mindennapi alkotásokkal?

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása
 Az Autistic Art alapítvány tizenkét éve, azaz 2006 óta segíti az autizmussal élőket, az által, hogy műveiket a divat és a design színterére ülteti át.

Az Autistic Art olyan civil fenntartású lakóotthonokat támogat, amelyek az érintett fiatalok ellátására specializálódtak. Ezeknek a lakóotthonoknak számos nehézséggel kell szembe nézniük. Az élhető mindennapok, az emberekhez méltó körülmények fenntartása és kialakítása a speciális igények kielégítése mellett borasztóan nehéz. Mivel az otthonok állami finanszírozása alacsony, így civil összefogással és alapívtányi támogatással kell megoldaniuk számos helyzetet.

„Az anyagiakon túl önkéntes segítségére, pro-bono szolgáltatások biztosítására és szakmai tanácsadásra (pl. pénzügyi tanácsadás, üzleti terv készítése stb.) is szükség volna” – mondja Bella Viktória az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője.

Épp ezért az Infotér idén harmadik alkalommal is az Autistic Art kezdeményezése mögé áll, hogy az összefogás eredményeképp még több segítség jusson el a lakóotthonokhoz.

10 otthon, 1 különleges terápia

„Az Autistic Art jelenleg tíz lakóotthont támogat. Az otthonokba a 16. életévüket betöltött, önálló életvitelre nem képes, fiatalok költözhetnek, ahol új kapcsolatokra lelhetnek, miközben hétköznapjaikat szakemberek kísérik végig, biztosítva számukra számos gyógypedagógiai szolgáltatást, személyre szabott fejlesztő terápiát” – mondja Kovács Henrietta az Autistic Art munkatársa.

Az egyik ilyen terápia maga a művészet. Hazánkban ugyan még gyerekcipőben jár a művészetterápia, de azokban az otthonokban, ahol megismertették a fiatalokat a rajzolás mibenlétével, hatalmas változásokat tapasztaltak a szakemberek.

„Aki ebbe a terápiába bevonható, az igenis fejlődik, és ez látszik a rajzlapokon is. Évről évre egyre nyitottabbak. Imádják ezt a foglalkoztatási, fejlesztési formát. Sőt, a művészetterápia által más feladatokba is könnyebben bevonhatók. Szorongásaik láthatóan csökkennek. A dühkitörések száma alacsonyabb” – számolt be a terápia előnyeiről Viktória.

Nincs két egyforma ecsetvonás

Az autizmus spekrumzavar az agy veleszületett fejlődési zavara, ennek hátterében döntően genetikai tényezők és részben az idegrendszert ért károsító környezeti hatások állnak. Az első jelei már az óvodában észrevehetők.

Nem csak arról van szó, hogy nehezebb számukra értelmezni a társas kapcsolatokat, hanem arról is, hogy látásuk, hallásuk, szaglásuk sokkal érzékenyebb, így a hétköznapi dolgokra, hangokra, sokkal intenzívebben reagálnak. A fények villognak, a beszédfoszlányok morajlássá olvadnak, az alakok körvonalai vibrálnak – sok hétköznapi inger egészen más számukra. Ez pedig az átaluk készített rajzokon tetten érhető.

Az autista alkotók fittyet hánynak a dimenziókra, a festés alaptörvényeire, és szürrealista festőket kenterbe verő alkotásokat vetnek papírra. Saját belső világukat olykor fekete-fehértben vagy épp színkavalkáddal hozzák a mások tudtára.

Megdöbbentő, és egészen magával ragadó rajzok születnek egy-egy otthonban, ami előtt az ember hosszas perceken át csak áll, és nem tudja levenni róla a szemét. Van valami megfoghatatlan és megmagyarázhatatlan a rajzokban, valami egészen szokatlan és újszerű.

Az Autistic Art Alapítványnak köszönhetően a többségi társadalom is megismerheti az autista alkotók különleges rajzait. Az alapítvány kezdeményezéséhez számos kortárs művész és szervezet, például az Infotér is csatlakozott már. A legjobban sikerült alkotások selyemsálakon, noteszeken, boros üvegeken, pulóvereken, csokikon ás teákon láthatók viszont.

Az Autistic Art célja elsősorban a lakóotthonok és a művészetterápiás foglalkozások támogatása, valamint a társadalmi érzékenyítés, és az, hogy egy kicsit mindenki jobban megérthesse és megismerhesse magát az autizmus jelenségét.

A jövőre nézve pedig egy egészen más terv is körvonalazódik. „A művészetterápia egy eszköz lehet az autizmus időben történő felismeréséhez. A meglévő 10 000 darabos rajzgyűjtemény alapos kutatása akár a szakembereket is segítheti abban, hogy minél előbb felállítsák az autizmus diagnózisát” – zárta gondolatait Viktória.