Az élelmiszeripar is forradalmi változás előtt áll – hogyan készüljenek a vállalkozások?

2018. december 3. hétfő, 13:00
A digitalizáció egyre inkább átszövi mindennapjainkat, gyakorlatilag nincs olyan állampolgár vagy vállalkozás itthon, amely ne lenne érintve a jelenség által. Nem kivétel ez alól az élelmiszeripar sem. A felzárkózás mikéntjére szakmai fórumon keressük a választ.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A versenyelőny manapság már nem a foglalkoztattak számában, hanem a technológiai eszközök számában mérhető. S míg a gazdaság bizonyos szereplői könnyebben vagy a nagyobb kényszer miatt előbb álltak át a digitalizált berendezések használatára, addig más szektorokban ez még várat magára.

A 2018. december 5-én megrendezésre kerülő Élelmiszeripari vállalkozások digitális fejlesztése címet viselő szakmai fórumon arról lesz szó, hogy a már említett kkv-k miként érvényesülhetnek a digitalizált jelenben, elvégre nekik is alkalmazkodni kell a megváltozó világhoz versenyképességük érdekében.

A nemrég kidolgozásra került Digitális Agrárstratégia is komoly előrelépést, fejlődést kíván elérni a digitális technológiák révén az agrár és a közvetlenül kapcsolódó ágazatokban.

A kormányzati, kamarai és nonprofit szakmai szervezeti összefogásban három évvel ezelőtt indított, jelenleg is zajló GINOP 3.2.1 Modern Vállalkozások Program (vallalkozzdigitalisan.hu) és a célzott, most is elérhető GINOP 3.2.2-8.2.4. vállalati digitális pályázat (palyazat.gov.hu) eddigi adataiból, leszűrhető, hogy az élelmiszeripar vállalkozásai jobban küzdenek a digitális lemaradással, mint az egyéb szektorok, amelynek általános és specifikus okait azonosítani és a programok folytatásában, illetve egyéb intézkedésekkel kezelni szükséges.

Ennek érdekében, illetve a várhatóan közeljövőben kidolgozásra kerülő Digitális Élelmiszeripari Stratégia megalapozása és támogatása okán a Modern Vállalkozások Program keretében az ITM, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) digitális élelmiszeripari szakmai fórumot hív össze a kormányzat, az ágazat, illetve az IKT szektor legjelentősebb hazai szereplőinek, szervezeteinek bevonásával.

A szakmai fórum időpontja: 2018. december 5. szerda: 9:00 – 11:15

A szakmai fórum helye: ITM, 1011 Budapest, Fő utca 44-50.épület. 

Program:

9:00 - 9:20 dr. Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár (ITM) és Dunai Péter főtitkár (MKIK) - Megnyitó beszéd, köszöntő

9:20 - 9:35 dr. Kelemen Csaba főosztályvezető (ITM) - GINOP vállalati IKT programok / élelmiszeripari cégek

9:35 - 9:50 Czimbalmos Levente szakmai vezető (MKIK) - Az MVP eddigi tapasztalatai az élelmiszeripari ágazat kapcsán, fejlesztési lehetőségek

9:50 -  11:15 Szakmai fórum, hozzászólások