„Az év innovátora” díjat egy magyar startup hozta el, a látássérültek navigációját segítő okosszemüveggel

2018. augusztus 21. kedd, 13:00 • m2mzona.huokosszemüveg, startup, dij
Imre Krisztián ötlete és projektje nyerte az EU Üzleti Csúcstalálkozóján „Az év innovátora” díjat, ami azon túl, hogy hatalmas elismerés, egy fontos állomás a startup életében.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása
Csak Európában több tízmillió embert érinthet a súlyos látásromlás problémája, a fejlesztésben komoly üzleti potenciál van, nem beszélve arról, hogy rengeteg ember élete lehet könnyebb.
 
Imre Krisztián az innovációs díjat az EVA megálmodásával érdemelte ki. Ez egy olyan, gépi látást alkalmazó, kamerával és szenzorokkal felszerelt okosszemüveg, amely a vakok és gyengénlátók beltéri és kültéri mobilitását segíti.

„A fejlesztés során három részre osztottuk a mobilitással kapcsolatos problémákat, amivel egy látássérültnek meg kell küzdenie. Egyik terület a navigáció és az orientáció. Bár erre egy telefonos GPS-es alkalmazás is jó lehetne, de a gyengénlátók más típusú, jóval sűrűbb információt várnak, illetve a zárt terekben is fontos számukra ez a funkció. A második problémakör az akadályok detektálása. A fehér bot ugyan segít ebben, de például a fejmagasságban belógó dolgok ellen nem véd meg. A harmadik részt pedig azok az akadályok jelentik, amelyek a látók számára nem azok, ilyenek lehetnek az ajtók, lépcsők és mozgólépcsők is” – sorolta a Trend FM műsorában az ötletgazda-fejlesztő.