Az internetezők fele áldozattá válik Németországban

2018. február 6. kedd, 08:06 • www.hirado.hu
A keddi Safer Internet Day (biztonságos internet napja) alkalmából az információtechnológiai biztonságért és a bűnmegelőzésért felelős hatóságok felkérésére készült a kutatás. Az internethasználók 41 százaléka esett már kiberbűnözés áldozatává egy reprezentatív felmérés szerint. A válaszolók közül szinte minden ötödik ember vallott arról, hogy a kibertámadás után saját maga oldotta meg a problémát. 24 százalékuk barátoktól vagy családtagoktól kért segítséget, 19 százalékuk tett feljelentést.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A megkérdezettek 8 százalékát online vásárlás során csapták be, hat százalékuknál adathalászat, öt százalékuknál identitáslopás történt. A kiberbűnözés további területei az úgynevezett ransomware
zsarolóvírussal elkövetett támadások (4 százaléknál fordult elő) és a kiberbántalmazás (3 százalék).

Az eredmények szerint elsősorban pénzügyi területen tartják fontosnak a felhasználók a biztonságot az internet használatánál. 71 százalékuk számára az online bankolásnál különösen fontos, 45 százaléknak az online vásárlásokkor is. Jóval kisebb szerepet játszik azonban a biztonság a közösségi hálózatok (11 százalék), a felhő-szolgáltatások (8 százalék) és a hálózati eszközök (4 százalék) használatánál.

“Internetezéskor a biztonságos viselkedésnek olyan magától értetődőnek kellene lennie, mint amilyen fontos a közúti közlekedés során. Már néhány egyszerű intézkedéssel jelentősen növelhető a védettség szintje” – mondta Arne Schönbohm, a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) elnöke.

A felmérés szerint a felhasználók 66 százaléka használ valamilyen vírusölő programot vagy tűzfalat.

Kevesebb mint az internetezők fele (45 százaléka) figyel arra, hogy adatai átvitelekor biztonságos legyen a kapcsolat.