Egy kattintásra van az átverős háló

2018. március 3. szombat, 12:00 • www.hirado.huAdathalászat, átverős e-mail
A pénzügyi adathalász támadások nagy része olyan üzenetek, amelyek olyan weboldalak linkjét tartalmazzák, amelyek legális honlapok hamis verzióira vezetnek.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Az átverős üzenetek célja, hogy minél több banki felhasználói hitelesítő adathoz jussanak hozzá, s ezek segítségével elérjék az online tranzakciókhoz szükséges felhasználói fiókokat, majd egyszerűen ellopják az áldozatok pénzét.

Minden második kibertámadás az áldozatok pénzének ellopására törekszik.

Tavaly a Kaspersky Lab antiadathalász technológiái több mint 246 millió alkalommal észleltek olyan oldallátogatást, amelyen különböző adathalász módszereket kíséreltek meg. Ebből 53% kifejezetten pénzügyekkel kapcsolatos honlapokra próbálta átirányítani a felhasználókat, amely 6%-os emelkedés 2016-hoz képest.

Most először emelkedett az adathalász próbák száma 50% fölé.

Tavaly a pénzügyi adathalász támadások összesítése – bankok, online fizetési rendszerek, valamint webshopok elleni támadások – alapján kiderült, hogy ez a kategória első alkalommal került a TOP 3 kibercsapdák közé.

A kiberbűnözők érdeklődése az általános fiók adatok ellopásától a pénzügyi fiókok irányába tolódott.

Az adatok azt is mutatják, hogy a Mac felhasználók egyre nagyobb veszélyben vannak.

A közhiedelemmel ellentétben a Mac eszközök biztonsága is sérülékeny: 2016-ban még az adathalász támadások 31,38%-a irányult pénzügyi adatok ellopására, majd ez a szám tavaly rekordméretűre duzzadt 55,6%-kal.

Az adathalászat elleni védekezés érdekében az alábbiakat javasolják:

  • Mindig ellenőrizzük egy honlap valódiságát, mielőtt online fizetnénk. Például a https kapcsolatot, a domain nevet, magát a szervezetet.

  • Használjunk megbízható biztonsági megoldást, amely viselkedés alapú antiadathalász technológiát alkalmaz. Ez lehetővé teszi a még ismeretlen adathalászok azonosítását is.

Kapcsolódó dosszié: Biztonság