Érdekli, mennyi adatot tud Önről a Google?

2018. november 5. hétfő, 08:04 • Google
Kicsit ijesztő lesz, meg hosszadalmas, de megéri: nem csak láthatjuk, el is menthetjük. Nyilvánvaló, hogy az információtömeghez, amit a Google kezel (s amiből óriásvállalatként megél), sok adatot kell gyűjtenie. De hogy ennyire sokat?

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása
Megtudhatjuk, milyen adatokat gyűjt rólunk a Google

Évekre visszamenően rögzítik a szerverek, hogy hol voltunk, mire kerestünk rá, pontosan mikor, mit hallgattunk, néztünk csináltunk.Nem csak a Gmail, a Névjegyek, a Google Dokumentumok, a Naptár jegyzetel rólunk, hanem minden más Google-alkalmazás is – természetesen az Androiddal együtt. A jó hír az, hogy megtudhatjuk, hogy milyen adatokat gyűjt rólunk a Google. Még jobb, hogy minden információt letölthetünk számítógépre a személyes nyilvántartásunkból, s a legjobb hír, hogy mindezt kitartó türelemmel, sok munkával kis is tisztogathatjuk.
 

Ide kattintva, vagy a böngészőbe írva https://takeout.google.com/settings/takeout elérhetjük a Google Takeout szolgáltatáson keresztül, hogy letöltsük a guglis internetes lábnyomunkat.

Kattintás után ilyen ijesztő terjedelmű választóoldal fogad bennünket, amiben a kék tolókákat mozgatva eldönthetjük, hogy milyen szolgáltatások adatait kérjük le magunkról a Fotóktól a Fitneszig tartó adatbázisokból.

google adatok letoltese

Figyelmeztető e-mailt küld a rendszer

Intenzíven internetezőket az a meglepetés érheti, hogy az adatok leválogatása, majd letöltése átlagosan mintegy hat órán keresztül is tarthat. A rendszer figyelmeztető e-mailt küld, mikor a letöltést megkezdhetjük.

Mindez persze a tényekkel való szembesülésen túl arra is alkalmas, hogy ha bármilyen oknál fogva meg akarunk szabadulni a nyilvántartástól, akkor a fiók törlése előtt magunknak lementhessünk mindent.

Aki nem készül ilyen súlyos döntésre, a keresőóriás buzgó figyelmét némileg visszafoghatja, fésülheti és törölheti a Saját tevékenységek oldalán, vagy a felhasználónevének és jelszavának beírásával ezen a címen: https://myactivity.google.com/myactivity.

Hirado.hu