EVA, KATA, KIVA – három "nő", aki minden kisvállalkozót tűzbe hoz

2018. június 22. péntek, 13:00 • EVA, KATA, KIVA, adózás, KKV
Legalábbis, ha adózásról van szó, mindenképpen. Az adózás tengerén a pénzszipkázó örvények elkerülése végett, nem árt, ha tisztában vagyunk vele, melyik adónem alkalmazása eredményez több pénz a zsebben. Lássuk, a fenti három közül, mi éri meg legjobban.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása
A kisvállalati közegben senkinek se cseng ismeretlenül az EVA, KATA, KIVA mozaikszavak triumvirátusa. Ám, a jól hangzó elnevezéseken túl, kevesen tudják, mi rejtőzik valójában. Mivel az első adó-és adminisztrációs tehercsökkentő adónem az EVA és a KATA bevezetése óta eltelt 16 és 10 év, így ezek rengeteg átalakuláson mentek keresztül. Nem beszélve a KIVA-ról, ami egyelőre csak nővérei árnyékában kullog. Itt az ideje, hogy felfrissítsük a legnépszerűbb kivállalkozói adónemekről szerzett tudást.

EVA

Az EVA első felbukkanása 16 évvel ezelőttre tehető. Azóta, számos elemmel bővült. Az EVA-t csak egyéni vállalkozók vehetik igénybe (ide tartozik még a közjegyző, az önálló bírósági végrehajtó, az egyéni szabadalmi ügyvivő, az ügyvéd, a magán-állatorvos, a magán-gyógyszerész, sőt: 2005-től az egyénileg tevékenykedő európai közösségi jogász is, ha a tevékenységet nem ügyvédi társulás tagjaként vagy alkalmazottként végzi). A felsoroltakon kívül közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, szövetkezet és a lakásszövetkezet, erdőbirtokossági társulat, végrehajtói iroda, ügyvédi iroda és közjegyzői iroda, valamint szabadalmi ügyvivői iroda veheti igénybe ezt a formát – számolt be róla az evabroker.hu

Az EVA-nál költséghatékonyabb adózási forma jelenleg nem létezik. A bevétel-alapú adózási forma megfizetésével ugyanis az adózó mentesül az általános forgalmi adó (27 százalék), a társasági nyereségadó (10 százalék), az osztalék után fizetendő személyi jövedelemadó (16 százalék és az egészségügyi hozzájárulási járulék (14 százalék, éves felső limit 450 ezer forint) megfizetésétől. Az adó mértéke az adóalap 37 százaléka, azaz a bruttó bevétel 37 százalékát kell EVA adóként megfizetni.

KATA

Az EVA után hat évvel a KATA is napvilágot látott, és pillanatok alatt hatalmas népszerűségre tett szert. Ez utóbbi talán annak is köszönhető, hogy nagyban leegyszerűsíti az adózással járó adminisztrációt valamint mentesíti az adózót az alábbi közterhekkel kapcsolatos kötelezettségek alól:

- vállalkozói személyi jövedelemadó 16 százalék és nyereségadó 10 százalék vállalkozói osztalékalap utáni adó 15 százalék szja és az eho 450 ezer forintig vagy átalányadó megállapítása, bevallása és megfizetése.

- társasági adó megállapítása, bevallása és megfizetése. Ez a kkt-kat, bt-ket mentesíti a 10 százalékos társasági adó alól.

- 27 százalék szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás, valamint a szakképzési hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése. Ez az egyéni vállalkozást és a társaságot mentesíti attól, hogy a kisadózók után ilyen kötelezettségeket kelljen teljesíteniük.

- a személyi jövedelemadó, járulékok és az egészségügyi hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése. Ez az egyéni vállalkozót és a társasági tagokat mentesíti a kivét után szja és a járulékok, tehát a nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék, illetve kkt. bt. KATA tagokat a 2016 évre jutó osztalék utáni szja és eho fizetési kötelezettség alól – részletezte az egyenivallalkozok.hu.

A KATA mértéke havi 50 ezer forint, viszont, ha az adózó nem főállású vállalkozó, hanem rendelkezik heti 36 órás munkaviszonnyal, akkor a KATA mértéke havi 25 ezer forintra csökken.

KIVA

A kivállalati adó ezen formája 2017-től még egyszerűbb feltételekkel működik. A KIVA adónemet választó vállalkozás előző év november végéig elért árbevétele várhatóan nem haladhatja meg az 500 millió forintot, de ezek mellett más feltételeknek is meg kell felelnie.

A KIVA mértéke 14 százalék. 2018. január 1-től 13 százalék.