Ez lesz a hirdetők rémálma? Saját ad-blockert fejleszt a Google

2017. április 20. csütörtök, 15:00 • www.hirado.huGoogle, ad-blocker, reklámblokoló
Ugyan a Google bevételeinek jelentős része származik reklámokból, most mégis váratlant látszik húzni az informatikai mamutcég: saját Ct fejleszt kiszivárgott hírek szerint. A cél ugyanis az, hogy saját pályájukon győzze le az utóbbi időkben népszerűvé vált kiegészítőket, és kezében tartsa, hogy milyen reklám legyen blokkolva és melyik nem. Mint írják, a manapság népszerű ad blocker “googlesított” változata alapértelmezett lenne a böngésző összes változatában, és megszabadítaná azoktól a bosszúságoktól a netezőket, amelyeket a sok, rendkívül idegesítő internetes hirdetés okoz nap mint nap a felhasználók többségénél. Akár heteken belül élesíthetik az opciót, minden bizonnyal egy update során bekapcsolva Chrome-ok millióiban.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

A Google mondja meg, hogy mi lesz a reklám?

A TechCrunch nevű portálon a hír magyarázataként azt írják: ha az Alphabet szotfveróriása saját hirdetésblokkolót fog elhelyezni a Chrome-ban, akkor netezők milliárdjai mondhatnak akár búcsút a kattintásra megnyíló (pop-over) hirdetésektől, akár az automatikusan lejátszódó videóktól és hanganyagoktól. Így más cégek hasonló termékei nem fognak labdába rúgni (mint pl. az AdBlock nevű program, amit jelen sorok írója is használ).

Viszont félelmeknek is hangot adott a TechCrunch: hiszen a Google mint hirdető, ezentúl saját hirdetéseit akár egyenlőbb az egyenlők között alapon kiemelheti a többi közül – írja a portál, amely ezzel kapcsolatban azt is felveti, hogy mások hirdetéseit direkt blokkolhatja is, hiszen a technológia ott lesz a kezében.

Persze, a jó oldalát is kiemeli a portál az esetleges bevezetésnek: hiszen így sok olyan kellemetlen reklámtípus tűnhet el a piacról, amely eddig bosszantotta a felhasználókat.

A kérdés most már csak annyi, kérdezhetjük, hogy mit szólnak majd azok a portálok, ahol adblocker esetén nem töltődik be a teljes tartalom, vagy azok a cégek, amelyek a netes hirdetési piacon érdekeltek, s akár meg lehet említeni itt azokat a jogvédőket is, akik a techóriások minden lépését figyelik.