Félmilliárd dollárnyi kriptovalutát loptak

2018. január 29. hétfő, 14:12 • www.hirado.hukriptovaluta, Bitcoin, it biztonság
Japán pénzügyi felügyelete ellenőrizne minden szigetországi kriptodeviza-váltót. A japán pénzügyi felügyelet (FSA) ellenőrzést helyezett kilátásba minden kriptodeviza-váltónak és tevékenységének javítására szólította fel hétfőn a Coincheck elektronikus kereskedési platformot, amelytől 534 millió dollár értékű digitális devizát loptak el a múlt héten hekkerek. A tokiói székhelyű Coincheck.com oldalon a bitcoint kivéve minden kriptodeviza kereskedését felfüggesztették pénteken, miután számítógépes kalózok 58 milliárd jen értékben loptak el alternatív kriptopénzt (altcoin) egy likvid, “forró” tárcából, ahol nagy összegek folyamatosan elérhetőek.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

 coincheck

Forrás: www.hirado.hu

A tárcában az egyik legnépszerűbb altcoint, a NEM (New Economic Movement) rövidített néven ismert digitális devizát tárolták.

A CoinMarketCap (CMC), a legnagyobb kriptodeviza adatbázis adatai szerint a NEM árfolyama pénteken 1,01 dollárról 0,78 dollárra csökkent, de hétfőn már 0,95 dollárra emelkedett vissza a jegyzés. A NEM piaci tőkeértéke alapján a világ tizedik legnagyobb digitális devizája.

Az érintett platformot üzemeltető azonos nevű vállalat, a 2012-ben alapított Coincheck vasárnap közölte, hogy az ellopott pénz 90 százalékát saját forrásból visszatérítik a mintegy 260 ezer kárvallott ügyfélnek, bár az még kérdéses, hogy mikor és milyen módon teszik ezt meg.

Az újabb sikeres hekkertámadás ráirányítja a figyelmet a kriptodevizaváltás szabályozásának nehézségeire. Míg a világ nagy részén még nincs szigorú szabályozás és a politikai döntéshozók most igyekeznek megoldást találni az ellenőrzésre, Japánban, a világ első országaként tavaly fogadták el a bitcoint legalizáló törvényt és szabályozták a digitálisdeviza-váltók működését. Tokiót az a cél vezérelte, hogy a pénzügyi technológiai (fintech) iparág innovációit a gazdasági növekedés ösztönzésére használja ki.

A japán FSA február 13-ig adott időt a Coinchecknek, hogy elkészítse jelentését a történtekről, illetve tegye meg a szükséges intézkedéseket egy újabb lopás megakadályozására. A felügyelet jelezte, hogy szükség esetén kész egyoldalú ellenőrzéseket végrehajtani más kriptodeviza-kereskedőknél.

A Coincheck hétfőn közölte, hogy azonnal erősíti a befektetők védelmét és a szabályokat, valamint fejleszti kockázatkezelési rendszereit.

Japánban tavaly április óta kötelező jegyzékbe vetetniük magukat a kriptodevizákat váltó elektronikus kereskedési platformok üzemeltetőinek, de az ezt megelőzően is működő internetes felületeken, így a Coinchecken is folytatódhatott a kereskedés a hivatalos regisztráció megszerzéséig. Az FSA eddig 16 cégnek engedélyezte, hogy digitálisdeviza-váltót üzemeltessen, további 16 kérelme pedig elbírálás alatt áll.

A 2014 augusztusa óta működő Coincheck.com felület Japán legnagyobb bitcoin váltója, és tavaly szeptemberben kapta meg a japán pénzügyi felügyelettől a kriptodeviza-kereskedésre és fizetési szolgáltatások nyújtására vonatkozó engedélyt.