Idén újra a cégalapítások dominálhatnak

2019. január 3. csütörtök, 09:00 • profit7.hu
Tavaly 27 336 cégalapítás mellett 36 348 cégtörlés történt, azaz a vállalkozások száma tovább csökkent a korábbi évek konszolidációjának eredményeként. Valójában a gazdaság teljesítménye még növelte is az alakuló cégek számát, ami igen erősen meglátszott a legmagasabb fordulatszámon futó ágazatokban, így például az építőiparban.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A megszűnő cégek száma még ugyan jóval magasabb, mint az alakulóké, de a tendencia bíztató. Idén várhatóan a cégalapítások száma megközelíti a cégtörlések számát. A korábbi évek adatai alapján arra lehet következtetni, hogy 2019-ben várhatóan 29 ezer új cég jöhet létre 28 ezer cégtörlés mellett.

„A cégek számának alakulásában nem a gazdasági tényezők domináltak, hanem a korábbi évek konszolidációjának eredményét látjuk”– mondta Pertics Richárd, az Opten céginformációs szakértője.

Kisvállalkozások országa

Tavaly 559 ezer társas vállalkozás működött Magyarországon, ugyanakkor ez a hatalmas cégbázis távolról sem jelent homogén halmazt. A cégek alig két százaléka haladja meg az EU-s besorolás szerinti kisvállalkozás kategóriát, tehát számosságban a mikro- és kisvállalkozások alkotják a tömeget.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az egyéni vállalkozók száma évek óta folyamatosan emelkedik. Mintegy 450 ezer egyéni vállalkozó működik ma hazánkban. „Ez a vállalkozási forma rövid távon ugyan segítheti a gazdaság felfutását, ugyanakkor hosszú távon a transzparencia alacsony szintje miatt még problémákat okozhat, valamint a cégstruktúra elaprózódottságát is növeli” – mondja az Opten szakértője.

Javuló üzleti etika

Eljárási szempontból egyértelműen pozitívnak tekinthető 2018, ugyanis a felszámolási eljárások aránya visszaesett 16 százalékra. A felszámolási eljárások súlya folyamatosan csökkent az elmúlt években. Tíz évvel ezelőtt még 60-70 százalék körül mozgott ez az eljárástípus az összes eljáráson belül. Ez elméletben azt jelzi, hogy a kifizetetlen számlák, járulékok egyre kevésbé dominálnak a megszűnéshez vezető okok kötött. Tavaly már a teljesen szabályosnak tekinthető végelszámolási eljárásból is több volt, mint felszámolásból.
Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2018-ra vonatkozó értéke átlagosan 10-11 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Vas, Zala és Baranya megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Pest és Heves megye produkálta.