Innovációval a versenyképességért

2017. április 19. szerda, 08:02 • www.kormany.huIrinyi terv, Jedlik Ányos terv, Varga Mihály, Innováció
Az innováció, a fenntartható növekedés és a magyar gazdaság versenyképességének emelése egymástól el nem választható folyamatok - emelte ki Varga Mihály a Századvég Gazdaságkutató Zrt. által szervezett Fenntarthatóság és Innováció című konferencián. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány megfelelő politikát követ, mivel már évekkel ezelőtt megkezdte azon programok kidolgozását, amelyek révén a gazdaság felzárkózhat a legfejlettebb ipari államokhoz.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Az Irinyi Terv és a Jedlik Ányos Terv már a megvalósítás szakaszába lépett  – jelentette ki a tárcavezető hozzátéve, hogy emellett irányt szabnak a hozzájuk kötődő támogatási, szabályozási és a megvalósításukat segítő programok kidolgozásához is. Varga Mihály leszögezte: hazánk a nemzetközi versenyben akkor lesz eredményes, ha iparpolitikánk, szabályzórendszerünk és a kormány által indított vagy támogatott programok is a versenyképes ipari szektor erősödése irányba hatnak.Fotó: NGM

Jó időben léptünk: a magyar gazdaságpolitikának már nem a válságkezeléssel kell foglalkoznia, hanem a növekedés gyorsításával, a legfejlettebb ipari országokhoz való felzárkózással – szögezte le Varga Mihály. Emlékeztetett rá, hogy a 2013-as növekedési fordulat óta dinamikusan növekszik a magyar gazdaság, az elmúlt egy év alatt a foglalkoztatás gyorsuló ütemben bővült. A gazdasági növekedés mindemellett úgy valósul meg Magyarországon, hogy  a hiány tartósan alacsony, a befektetői megítélés pozitív, a magyar gazdaság kitettsége egyre kisebb. A tárcavezető elmondta: a kormány a következő évekre is kiegyensúlyozott, fenntartható és gyorsuló növekedést vár, a bővülés üteme 2017-ben és 2018-ban is meghaladja majd a 4%-ot.

Varga Mihály leszögezte: a fenntartható gazdasági növekedéshez a termelékenység emelésén, a technológiai fejlesztéseken és a kapacitásbővítésen át vezet az út.  A versenyképesség-növelés érdekében a kormány fontos lépeseket tett: az idei adóváltoztatások révén mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások adócsökkentéssel számolhatnak. A novemberi hatéves bérmegállapodás a bérek emelkedésén keresztül serkenti a fogyasztást és ezen keresztül a GDP bővülését. A fejlett országokhoz való felzárkózást segíti a szakképzési rendszer átalakítása is – tette hozzá.