Itt a piros, hol a pirost játszik a Facebook?

2015. május 14. csütörtök, 07:04 • www.hirado.hu
Egész korosztályok szakítottak az újságolvasással. A nyomtatottal már régen, az online helyét pedig sokaknál betölti a közösségi portál. Minek híreket olvasni annyi oldalon, ha a Facebookon (látszólag) ott van minden? Minek olvasni, elég a címre kattintani. Valójában persze csak a saját véleményünk tükröződéseit (hiszen a szükségképpen hasonló érdeklődésű ismerősök posztjai tűnnek föl az úgynevezett hírfolyamban), meg a fizetett hirdetéseket látjuk. A biznisz már jó ideje eluralkodóban van a közösségi oldalon: talán az utolsó lépés az volt, mikor a minap egy algoritmussal drámaian háttérbe szorították a kedvelői (céges, szórakozási vagy valamilyen ügy köré szerveződő oldalak) megjelenését. A régi megjelenések tizedénél is kevesebbszer jelennek meg a felhasználók hírfolyamában az ilyen oldalak – fizessen, aki nézettséget, kattintást akar.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Tegnaptól működik az „Instant cikkek” szolgáltatás, amely felajánlja 70:30 bevételmegosztással a hivatásos híroldalaknak, hogy tartalmaikat egyenesen ágyazzák be a Facebook hírfolyamába. Próbálgatja a szolgáltatást a National Geographic, a New York Times, a Buzzfeed, a Guardian és a BBC – csupa olyan hírforrás, amely már jelenleg is követők tömegeit tudhatja magáénak.

Lényegében arról van szó, hogy az egyfajta beágyazással megjelenítendő anyagok már azelőtt betöltődnek, mielőtt a címükre kattintunk, így másodpercek alatt megjelennek a portálon. Mégpedig alaposan feljavított kinézettel és gyorsított megjelenéssel jelennek meg – egy olyan piacon, ahol másodperceken múlik, hogy egyáltalán elolvasnak-e valamit, vagy sem.

"Mi úgy gondoljuk, a legfontosabb dolog a sebesség" - mondja Chris Cox Facebook-főnök. S csakugyan, a nehézkes(ebben) kezelhető mobileszközön babráló nemzedékeknek mennyivel gyorsabb és egyszerűbb lesz azonnal és helyben olvasni a híreket ahelyett, hogy egy linken jutnának el a mostani gyakorlat szerint egy külső oldalra. Ahol, ne adj isten, még ott is maradhatnának a Facebook helyett.

A Facebook persze a Google-hez hasonlóan mindig ragaszkodott a szerény kitételhez, hogy ők nem is médiatulajdonosok, oldaluk csak egy megjelenési felület, pusztán egy technológiai platform. A tétel pedig már a hírcsatorna-algoritmus megváltoztatásával is elbizonytalanodott, a tartalmak előtérbe helyezése, illetve háttérbe tolása egyre inkább egyfajta „szerkesztésre” emlékeztet. A Facebook már gazdagabb (és lassan hatásosabb) bármelyik hagyományos médiavállalatnál, s hatalma csak egyre nőhet, ha a híreket is magába gyűri.