Jól pörgött a kiskereskedelem októberben is

2018. december 6. csütörtök, 10:00 • hirado.hu
A következő hónapokban fennmarad a kiskereskedelmi forgalom növekedése, de az ütem lassulhat az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A KSH első becslése alapján októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma 6,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.  Az adatok a forgalom növekedésének gyorsulását jelzik a szeptemberi 5,4, és különösen a 4,4 százalékos kiigazított adathoz képest

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 4,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az első tíz hónapban a forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,4 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. A nem élelmiszerjellegű iparcikkeket árusító boltok októberi forgalma 0,6 százalékponttal haladta meg az előző havi 7,7 százalékos éves növekedést.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy véli, a magasabb bázis miatt az év hátralevő részében már lassulhat a kiskereskedelmi forgalom bővülése. A tavalyi 5,6 százalékos növekedést az idén gyorsabb, 6,3 százalékos növekedés követheti, ami hozzájárul a GDP növekedésének idei gyorsulásához is – tette hozzá.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a feszes munkaerőpiac továbbra is segítheti a háztartások fogyasztási hajlandóságának növekedését, ám a magas bázis miatt nehéz elképzelni a további erőteljes javulást. Az elemző az idei év hátralevő részében fokozatosan mérséklődő ütemű kiskereskedelmi bővülésre számít, az év egészében pedig valamivel 6 százalék feletti növekedést vár.