Jönnek a csúcsklaszterek

2017. december 1. péntek, 08:05 • www.index.huRákossy Balázs, klaszter, uniós forrás
Hazánk versenyképességének megerősítése érdekében a nemzetközi piacon is látható klaszterek támogatására helyezi a hangsúlyt a kormány – emelte ki Rákossy Balázs negyedik alkalommal megrendezett nemzetközi klaszterkonferencián. A Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára elmondta: a megfelelő jogi környezet, valamint adózási és működési szabályok biztosításával, illetve pályázati források megteremtésével segítik a rendszer működését.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

A világgazdaság elmúlt évtizedeinek a legmeghatározóbb átalakulása a hálózati gazdaság létrejötte, a vállalati együttműködések megjelenése volt – hangsúlyozta Rákossy Balázs hozzátéve, hogy ma a szövetkezés célszerűségét felismerve formálódik a gazdaság – világméretekben és a nemzetgazdaságok szintjén egyaránt. Mint fogalmazott: jelenleg már nem egyes vállalatok konkurálnak egymással, hanem globális értékláncok, stratégiai szövetségek és együttműködő vállalatcsoportok. Emiatt egyre inkább felértékelődik a helyi előnyöket kiaknázni tudó vállalatcsoportok, a klaszterek a jelentősége – mutatott rá az államtitkár.Forrás: www.orientpress.hu (Dede Géza)

Rákossy Balázs előadásában arra is kitért, hogy a klaszterben való együttműködéssel a kis- és közepes vállalkozások pótolhatják a mérethatékonyság hiányosságait a multinacionális versenytársakkal szemben, hiszen az együttműködés által gyorsabban tudnak reagálni az egyre speciálisabbá váló vásárlói igényekre. Emellett segíti a piacra jutásukat, a nemzetközi követelményeknek való megfelelés segíti fejlődésüket, és olyan nagyszabású projektekben vesznek részt, amelyekre egyedül nem lennének képesek, ezeken keresztül viszont értékes tapasztalatokat szerezhetnek – tette hozzá.

A kormány célja, hogy tíz-tizenöt nemzetközi potenciállal rendelkező csúcsklaszter jöjjön létre. Mindez történhet a klaszterek összeolvadásával, amelyek tevékenységük összehangolása révén elérik a nemzetközi jelenléthez szükséges méretgazdaságossági küszöböt. Vagy fókuszálással, amikor a hazai iparstratégiában meghatározó iparágak mindegyikében legalább egy-egy csúcs klaszter tömöríti az adott iparág értékláncának legfontosabb szereplőit. Ezen kívül csúcsklaszterek utánpótlását megteremtve a kisebb létszámú térségi specializációra irányuló klaszterek fejlesztése. Az ő esetükben a cél az eredményes helyi együttműködések elindítása és a nemzetközi piacra lépésre történő felkészítés – tájékoztatott az államtitkár.