Június elején alakulhat meg az új kormány

2018. április 10. kedd, 08:33 • www.orientpress.huVálasztás 2018, Orbán Viktor, Kormány, Országgyűlés
Négy évvel ezelőtt április 6-án volt a választás, aminek április 13-án lett hivatalos a végeredménye, az országgyűlés május 6-án alakult meg, Orbán Viktort május 10-én választották meg miniszterelnöknek, a köztársasági elnök pedig június 6-án nevezte ki az új kormány tagjait. Tekintve, hogy a jelenlegi kormány kétharmados felhatalmazást kapott a folytatásra, idén is körülbelül ez a menetrend várható.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

„A választás hivatalos végeredményére néhány napot még várni kell. „A jogi végleges eredményhez sok-sok döntés meghozatala szükséges, nagyobb részt jogorvoslatok jogerős lezárására van szükség” – mondta Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke az Inforádión, aki hozzátette: a külképviseleteken leadott szavazatoknak haza kell érkeznie, illetve az átjelentkezett választópolgárok voksainak is el kell jutnia a megfelelő választókerületbe.

Alakulóülés

Az országgyűlés alakulóülését a választást követő egy hónapon belül a köztársasági elnök hívja össze. Ezen a parlament elfogadja a választási beszámolókat, és igazolja a képviselők mandátumát, akik esküt tesznek. Majd megválasztják az elnököt, az alelnököket és a jegyzőket, illetve ha a frakcióknak sikerült megállapodniuk, akkor létrehozzák a bizottságokat is.

A köztársasági elnök az országgyűlés alakulóülésén javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, az előző kormány az új országgyűlés és az új kormány megalakulása között ügyvezető kormányként működik.

A kormány az alaptörvény szerint az országgyűlésnek felelős, tehát akkor alakul meg, ha már megvan az új parlament.

Az új miniszterelnököt az országgyűlés választja meg a képviselők több mint felének szavazatával. A kormány a miniszterek kinevezésével alakul meg.