Kibercsapdák: már nem vernek át olyan könnyen minket

2017. április 18. kedd, 16:04 • www.hirado.hukibercsapda, it biztonság, kiberbiztonság, Kaspersky Lab
Az emberek egyre tudatosabbak, megvédik magukat és felkészülnek a vírusok ellen. A Kaspersky Lab frissítette a Kaspersky Cybersecurity Index weblapot, amely összesíti az „indikátorokat” – Indicators of Compromise (IOC); azaz a fenyegetéshez köthető adatok listája – és lehetővé teszi a kockázati szintek jelölését az internet-használók számára világszerte. Úgy tűnik, kedvező változást tapasztalhatunk: folyamatosan nő azon emberek száma, akik aggódnak a digitális biztonságuk miatt és tudatosan szeretnék megvédeni magukat a kibercsapdáktól.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

1

Forrás: www.index.kaspersky.com

A honlap statisztikáinak alapja egy online felmérés, amelyet a Kasperksy Lab évente kétszer közzétesz. Tavaly a második félévben összesen 17 ezer 377 internet-használó töltötte ki világszerte 28 országból.

Idén történt egy kis változás, mivel felülvizsgálták a fő indikátorokat, hogy jobban reflektáljon a felhasználók digitális jelenlétére a különböző országokban.

Jelenleg a Kaspersky Cybersecurity Index az alábbi három fő indikátort tartalmazza:

• Érdektelen – mindazon felhasználók, akik nem hiszik, hogy kiberbűnözők célpontjává válhatnak (kék)
• Védtelen – azok a felhasználók, akik nem telepítettek informatikai védelmi szoftvert a számítógépekre, a táblagépekre és az okostelefonokra (sárga)
• Érintett – azok a felhasználók, akik a kiberbűnözés áldozatai (piros).

A felhasználók itt valós időben követhetik a kibertámadások által okozott pénzügyi veszteséget, valamint lehetőség van az adatok összehasonlítására a különböző felhasználói csoportok szerint is (például az amerikai idősebb generáció okostelefon használata, szemben a svéd fiatalokéval).

A globális Index arányai a tavalyi második félévben a következőképpen alakultak (Érdektelen – Védtelen – Érintett): 74-39-29. Ez azt jelenti, hogy a válaszadók 74%-a nem hiszi, hogy ők áldozattá válhatnak, további 39% nem használ védelmi megoldásokat, és a megkérdezettek 29%-a kibercsapda célpontja volt az elmúlt néhány hónapban.

A korábbi Index 79-40-29 aránnyal alakult, ami azt jelenti, hogy fél évvel ezelőtt több ember hit a sérthetetlenségében és szívesebben maradt védtelen.

2

Forrás: www.index.kaspersky.com

A kiberbűnözés áldozatainak százalékos aránya változatlan maradt (29%). Ahhoz, hogy még teljesebb legyen az összkép, a kibercsapdák listája kiegészült a „pénzügyi visszaéléssel” és „kibertámadásokra használt mobil eszközökkel”.

A listabővítések nélkül az „Érintettek” átlag indexe 27%-ra csökkent volna a 29% helyett. Valójában ez azt jelenti, hogy az áldozatok száma csökkent a tudatos felhasználók számának növekedésével párhuzamosan.

22%-ról 20%-ra csökkent azoknak a felhasználóknak a százalékos aránya, akik kártékony programokkal találkoztak. A fertőzött számítógépek helyreállítási költsége is csökkenést mutat: az átlag 35.000 Ft-ról (121 dollár) 27.000 Ft-ra (92 dollár) csökkent.

Ugyanakkor nőtt azoknak a száma, akik egyéb, más típusú fenyegetések áldozatává váltak, mint például a zsarolóprogramok, az adathalászat, az adatlopás és adatszivárgás károsultjai.

Kisebb növekedést mutat az ellopott összegek átlaga: 136.000 Ft-ról (472 dollár) 140.000 Ft-re (482 dollár) emelkedett.