Kínában fejlesztene a Google

2017. november 13. hétfő, 12:00 • www.m2mzona.huGoogle, kibertámadás, IT-szakember, IKT, mesterséges intelligencia
Az óriáscég annak ellenére, hogy a kínai hatóságok mind a keresőjét, mind pedig a mobil alkalmazásboltját tiltólistára tették, mesterséges intelligenciával (AI) foglalkozó szakembereket kezdett toborozni a Pekingben felállítandó csapatába. A Financial Times szerint a Google az elmúlt egy évben nagy energiákat fordított arra, hogy megtalálja a megfelelő alkalmazottakat, és májusban utalt először arra, hogy valóban tervezi egy AI-szakemberekből álló team kialakítását. Az amerikai cégnek az országban jelenleg mintegy 600 fő dolgozik, főleg hirdetési területen.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Nem ez az első eset, hogy egy Kínából kitiltott vállalat annak ellenére létesít központot az országban, hogy szolgáltatásait nem teheti elérhetővé. Az ázsiai országban ugyanis sok jól képzett IT-szakember él, akik segítségével könnyebb a kutatásokat, illetve inkubátorprogramokat folytatni.

A kínai egyetemeken végzett informatikusokkal szívesen veszik fel az olyan, nagy helyi cégek is, mint az Alibaba és a Tencent is. A Google helyi riválisa, a Baidu szintén sokat invesztált az elmúlt három évben az AI-kutatásba és az önvezető autókba. Mindkét vállalat bemutatta már saját, önvezető gépkocsikból álló transzferszolgáltatását, valamint beépítette keresőmotorjába a mesterséges intelligenciát is.

Kína az élen

A kínai kormány célul tűzte ki, hogy 2030-ra az ország világelső legyen a mesterséges intelligencia területén, és már most rengeteg tehetséges  mérnökük van, szakemberek szerint azonban közülük kevesebben alkalmasak vezetőnek a brit vagy amerikai egyetemeken végzettekhez képest. 

A Google és a kínai kormány közt hét éve romlott meg a viszony, amikor az amerikai vállalat szerint Kína egy kibertámadás révén próbált emberjogi aktivisták adataihoz hozzáférni, és válaszul abbahagyta a keresési eredmények cenzúráját, ennek következménye volt a kitiltás. Bár azóta valamelyest javult a viszony, az út a kitiltás visszavonásáig még hosszú, és kérdés, akar-e a Google valaha is a szigorú kínai kontroll alatt működni.