Kiszolgáltatják az iPhone X telefonok arcfelismerési adatait?

Egyrészt óriási siker, másrészt méretes biztonsági kockázat lehet az Apple Face ID szoftvere. Egyes jogvédők szerint aggályos az Apple új csúcstelefonjának arcfelismerője. A Face ID-t az elkötelezett Apple-rajongók imádják. Joggal, hiszen az iPhone X arcfelismerője a legkényelmesebb megoldás az eddig ismert biometrikus biztonsági rendszerek közül. Ráadásul ez a technológia tette lehetővé, hogy a szinte keret nélküli mobilon nem kényszerültek a Samsunghoz hasonlóan a hátlapra helyezni az ujjlenyomat-olvasót.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

És az összegyűjtött adatokat, a komplett arctérképeket kinek adja tovább az Apple?

A Reuters úgy tudja, az Apple megosztja az alkalmazásfejlesztőkkel.

Ennek nyomára bukkantak az Apple Face ID fejlesztői megállapodásában, amely részletezi, hogy az arcfelismerési információkhoz harmadik féltől származó alkalmazáskészítők hozzáférhetnek.

Úgy fest, hogy az alkalmazásfejlesztők kapnak ugyan vizuális leképezési adatokat, de nem azokat a konkrét információkat, amelyeket tárolnak és titkosítanak az iPhone X készülékeken. Az Apple állítja, ez utóbbiak annyira biztonságosak, hogy még a cég alkalmazottai sem férhetnek hozzá.

Tehát milyen arcadatokat is kapnak az alkalmazásfejlesztők?

Bár nem jutnak a biometrikus azonosításhoz használt adatokhoz, mégis hozzáférhetnek a felhasználók arcának elnagyolt „térképéhez” és ötven arckifejezéshez, amelyen megfigyelhetők olyan mimikák, mint a mosoly, valamint a szemöldök, a szempillák és a szájmozgások. Ezeket az információkat az alkalmazásfejlesztők a saját szervereiken tárolhatják.

Az Apple korlátozza a fejlesztők számára az átadott információk felhasználását.

Először is, az adatokat tilos hirdetési vagy marketing célokra felhasználniuk, és nem adhatják el más cégeknek. Másodszor, az alkalmazásfejlesztőknek nem szabad az arcfelismerési adatokból olyan felhasználói profilokat létrehozni, amelyek felhasználhatóak az anonim juzerek azonosítására.

A fejlesztőknek meg kell szerezniük a felhasználók „egyértelmű és szembetűnő hozzájárulását”, mielőtt felhasználhatják, összegyűjthetik és tárolhatják az arcadatokat.

Az Apple hangsúlyozza roppant szigorú felülvizsgálati rendszerét és felhasználói adatvédelmi előírásait. Állítja, hogy az arcadatok bármilyen visszaélésszerű használata esetén le fogják tiltani a hibázó fejlesztőket.

Mindenesetre a dolog rengeteg aggodalomra ad okot a magánélet sérülése miatt aggódóknak.

Az American Civil Liberties Union (ACLU), az Egyesült Államok egyik ismert jogvédő szervezete is hangot adott adatvédelmi aggályainak.

A telefon zárképernyőjét nyitó arcfelismerő technológia komoly biztonsági problémákat vet fel, közölte Jay Stanley, az ACLU vezető politikai elemzője a Reutersszel.

Szerinte súlyos adatvédelmi problémát jelent a külső fejlesztők hozzáférése az információkhoz.