Kutatás- és innováció-fejlesztési program a Debreceni Egyetemen

Az intézmény eredményességének, önfenntartó képességének javítását célzó program kezdődik a Debreceni Egyetemen (DE): a Debrecen Venture Catapult Program című projektre csaknem 3,7 milliárd forint európai uniós, illetve hazai költségvetési forrást nyert a DE az Emberi Erőforrás-fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében - közölte a program szakmai vezetője az MTI-vel.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Gémesi Zsolt közleménye szerint a projekt részét képezi a kutatási és innovációs kapacitások fejlesztése, az inkubáció, a tudás- és technológiatranszferrel összefüggő tevékenységek javítása, valamint az intézmény tudománynépszerűsítő és ismeretterjesztő, tudásközvetítő tevékenységének erősítése. 
    
A projekt - amely 2021. szeptember 30-án zárul - egyik kiemelkedő célja a tudományos és kutatói utánpótlás feltételrendszerének javítása, a tudományos produktivitás növelése, valamint a doktori fokozatszerzési arány növelése. 
    
Az innovációs ökoszisztéma központ kialakításával hiánypótló, támogató infrastruktúra jön létre az egyetemen, amely az ötletgazdákat - hallgatókat, kutatókat - segíti céljaik megvalósításában, egyebek között egyetemi hallgatói inkubációs ösztöndíj program létrehozásával, innovációs, motivációs, tudásteremtési és tudásmegosztási-együttműködési kulcskompetenciák fejlesztésével, valamint képzési, tanácsadási szolgáltatás nyújtásával - ismertette a szakmai részleteket Gémes Zsolt. 
    
Hozzátette: létrejön egy egyetemi inkubátor, amely életképes ötleteket keres és segít az azokat megvalósító csapatoknak lerövidíteni a piacra lépéshez szükséges időt. 
    
A projektben kiemelt hangsúlyt kapnak az egészségiparhoz kapcsolódó fejlesztések és a külföldi egyetemekkel való együttműködés a közös kutatások és publikációk előmozdítására.