Lopás ellen alufólia, avagy így óvd meg az autód a fifikás tolvajoktól

2018. augusztus 8. szerda, 13:05
Nem csak a technológia, hanem a tolvajok is evolválódnak. De miért kell alufóliával körbe tekerni a kocsikulcsot, ha száz százalékra akarunk menni az autó védelme érdekében? A furcsának hangzó tanácsnak a Wired járt utána.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása
Az okosautók és az IoT tejesen új helyzetet teremtett, mind az autótulajdonosok, mind az autótolvajok között. Elvégre mindkét csoport tagjai új kihívásokkal néznek szembe, már ami a hálózatba illesztett autókat vagy az okoskulcsok védelmét illeti.

Pajszer helyett hálózatelérés

Soha nem volt olyan egyszerű feltörni egy autót, mint manapság. Nem is olyan rég hatalmas port kavart a videó, amelyen az látható, hogy milyen játszi könnyedséggel veszik át a hackerek az irányítást egy Jeep Cherokee felett, de azok a videók sem vonzottak kevesebb látogatót, amelyek azt mutatták be, hogy miként kapják el a támadók az okoskulcs jeleit az autónyitásor.

A kiberbűnözők számára az okosautók vezeték nélküli hálózati elérése könnyen hozzáférhető felület, jelenleg ez a gyenge láncszem, amelyet ki is használnak a támadásokhoz.

A védtelen okoskulcs által kibocsátott jelet, az új technológiás autókra specializálódott tolvajok könnyedén el tudják fogni egy specifikus vevővel,
ami „relay attack” néven kerül bele a szakzsargonba. Magyar kifejezés nincs rá, legegyszerűbben „jel elfogó támadásnak” lehetne nevezni.

Miután a tolvajok megszerezték az okoskulcs jelét, könnyedén hozzáférkőzhetnek magához a járműhöz
, s mivel indítókulcsa a legtöbb újszériás autóban nincs szükség, csak a kulcs jelenlétének érzékeléséhez, így pillanatok alatt, feltűnés nélkül kereket tudnak oldani a kocsival. A legegyszerűbb megoldás a jellopás ellen, ha körbecsavarjuk alufóliával a kocsikulcsot. Ez nem fogja kiengedni a jelet.

„Jóllehet nem ez a legideálisabb megoldás, mégis a legolcsóbb
” – mondta Holly Hubert, kiberbiztonsági szakértő a Free Pressnek. „A kibertámadások dinamikusak, mindig változnak, így a fogyasztóknak résen kell lenniük, ami elég nehéz.”

A szakértő szerint a Faraday bag jelenti az igazi megoldást a relay attack ellen. A Faraday bag egy kis táska fémes anyaggal bélelve. Ez képes megakadályozni, hogy a jelek a távolba szökjenek.

Hogy kerül illetéktelen kézbe az okoskulcs jele?


A Wired utána járt a jelelfogás működési mechanizmusnak is, miszerint az egyik hacker egy eszközt tart néhány máterre a kiszemelt kulcstól, miközben a másik tolvaj a célautó közelében áll másikkal. Az autó közelében lévő eszköz fogja el az okoskulcs és az autó jelét.

Főként az Egyesült Királyságban jellemzőek az ilyen trükkök, de itthon sem kell sokat várni a találékony tolvajok felbukkanására