Megállíthatatlan az LTE előretörése

2014. augusztus 27. szerda, 16:56 • www.hirado.huLTE, Ericsson, szélessávú internet
Az Ericsson közreadta Mobilitási jelentésének időszaki, frissített adatait, melyekből jól látszik, hogy a negyedik generációs szélessávú internet (LTE) egyre több embert ér el. 2014 második negyedévének végén a mobil-előfizetések teljes száma mintegy 6,8 milliárd volt. Ebből 80 millió új előfizetést 2014 második negyedéve során kötöttek meg. Az előfizetők tényleges száma 4,6 milliárd körüli, hiszen sokan több előfizetéssel is rendelkeznek. A nettó új előfizetések szempontjából a negyedévben Kína növekedett a legjobban (+12 millió), utána pedig Oroszország (+5 millió), India (+5 millió) és Indonézia (+4 millió) következett. A mobil-előfizetések számának növekedése éves szinten 6 százalék, negyedéves szinten pedig 1,1 százalék.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

2014 második negyedévében a mobil-szélessáv-előfizetések száma 140 milliós növekedést mutatva meghaladta a 2,4 milliárdot, ami éves szinten körülbelül 35 százalékos növekedést jelent. A WCDMA- és HSPA-előfizetések száma körülbelül 70 millióval bővült, az LTE-előfizetéseké pedig megközelítőleg 40 milliós növekedést megvalósítva elérte a 280 milliót. A GSM használatára alkalmas előfizetések teljes száma 90 millióval nőtt, míg a csak GSM-előfizetések száma 40 millióval – azaz 1 százalékkal – csökkent.

Forrás: Ericsson


2014 másoidk negyedévében 300 millió okostelefont adtak el. Ez az eszköz több mint 65 százalékát adta a 2014 második negyedévében eladott összes mobiltelefonnak, szemben a 2013 második negyedévi körülbelül 55 százalékos részesedéssel. Az összes mobiltelefon-előfizetésből körülbelül 35 százalék kapcsolódik okostelefonokhoz, ami tág teret enged a további bővülésnek.

Forrás: Ericsson


Az alábbi grafikon az összesített globális havi adat- és beszédforgalmat mutatja. Az ábrán az adatforgalom erőteljes bővülése látható, bár mérséklődő növekedési ütem mellett; a beszédforgalom gyakorlatilag stagnál.

Forrás: Ericsson


A mobil-adatelőfizetések száma gyorsan növekszik és az előfizetésenkénti átlagos adatmennyiség folyamatos növekedésével együtt képviseli az adatforgalom növekedésének hajtóerejét. Az adatforgalom 2014 első negyedéve és 2014 második negyedéve között körülbelül 10 százalékkal nőtt.