Megint rekordot döntenek a vírusok

2014. december 8. hétfő, 00:11 • www.hirado.huvírus, kiberháború, IT-Biztonság
A 2014-ben megjelenő új kártevőtípusok száma meghaladja a 3,5 milliót. Tavaly volt 30 éve, hogy megjelentek az első számítógépes vírusok. Ezek még nem okoztak jelentős kárt, időnként elsötétítették a képernyőt vagy egy verssel akasztották meg az épp futó programot. Most már hetente százával jelennek meg az informatikai kórokozók, amelyek megfigyelnek, adatot lopnak, fizikai károkat okoznak, akár stratégiai létesítményeket is képesek megbénítani. Valójában ennél sokkal korábbi dokumentált esetek is léteznek, mondta Bodnár Ádám, a HWSW szakújságírója a Kossuth Rádió Közelről című műsorában. Neumann János már 1949-ben publikált egy tanulmányt, amely önreprodukáló automatákról szólt.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az első, mai értelemben vett számítógépes vírust pedig 1971-ben látták, amelynek annak idején az ellenszere is megjelent, az tekinthető az első vírusölőnek. Az 1983-as dátum azért fontos, mert ekkor használták először a számítógépes vírus kifejezést.

Az első számítógépes kártevők létrejötte az emberi büszkeségre és a szakmai kivagyiságra vezethető vissza. A nyolcvanas években megjelent kártevők kódjában gyakran a készítő számos adata is megtalálható volt. A nyolcvanas évek második felében, a kilencvenes évek elején jelentek meg az első olyan vírusok, amelyek célja a rombolás volt, az, hogy adatokat töröljenek, megnehezítsék a felhasználók életét. Ma pedig már a fő cél a pénzügyi haszonszerzés, magyarázta Bodnár Ádám.

A számítógépes vírusok száma már 2013-ban is rekordot döntött, és az idei évben tovább romlik a helyzet. A probléma leginkább az Egyesült Államokat érinti, de a világon sehol sem vagyunk biztonságban tőlük.

A 2014-ben megjelenő új kártevőtípusok száma meghaladja a 3,5 milliót, megdőlt tehát a tavaly beállított 3,38 milliós rekord. A legnagyobb mértékben az internetes bankolást fenyegető trójaiak, a fertőző kódokat letöltő downloaderek és a kéretlen reklámprogramok száma növekszik. Ezek közül különösen a banki trójaiak számának folyamatos emelkedése aggasztó, mivel világszerte ezek a kártevők okozzák a legnagyobb károkat. A leggyakrabban támadott országok között az első helyen áll az Egyesült Államok (48 százalékkal), majd az Egyesült Királyság (24 százalék), Kanada (16 százalék), Oroszország (8 százalék) és Németország (4 százalék) következik.

A támadások forgatókönyve is változott ebben az évben. A gépre telepített alkalmazások sérülékenységeit kihasználó, úgynevezett exploit kitek mellett a bűnözők rendkívül nagy számban terjesztett kéretlen e-maileket használnak arra, hogy elindítsák a fertőzés hullámait. A kivizsgált esetek elemzése azt mutatja, hogy a megfertőzött gépek negyven százalékán nem futott megfelelő, a billentyűzetleütések figyelése ellen is védelmet nyújtó biztonsági program. A G Data elemzői az év végére a banki trójaiak számának további emelkedését jósolják.

Elképesztő mértékben növekedett a reklámprogramok száma is, tizenhatszor annyi van belőlük, mint két évvel ezelőtt. Ez a kategória adja az összes új kártevő 14 százalékát. Az úgynevezett potenciálisan kéretlen programok a hagyományos értelemben nem számítanak kártevőnek, mivel "csak" reklámokat jelenítenek meg a felhasználókat megcélozva. Ezzel együtt is jelenlétük felettébb idegesítő lehet a számítógépen, és nehezen is lehet eltávolítani őket.

A legtöbb kártevőt a szerencsejátékokkal kapcsolatos weboldalakon lehet összeszedni, de veszélyesek a technológiával és telekommunikációval foglalkozó oldalak, az online boltok és kereskedelmi szájtok, az egészségügyi témákkal foglalkozó weboldalak is. A pornográf tartalmakat kínáló oldalak csak ezek után következnek a legfertőzöttebb szájtok toplistáján.