Mélyrepülés a tőzsdén, eltiltott Elon Musk, megbírságolt Tesla – minden, amit a botrányról tudni kell

2018. október 1. hétfő, 09:00
A Tesla háza táján néhány napja kirobbant csinnadratta úgy tűnik tetőpontjához ért. De mi vezetett idáig, miért okozott egyetlen rossz kattintás egy visszafordíthatatlan folyamatot, mi köze ennek a féknélküli közösségi média használatnak? Spekuláció, tőzsde, Twitter, Tesla botrány, tömören.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Szilícium-völgyi, világszerte ismert elektromos meghajtású autók gyártására alapított amerikai vállalat vezérigazgatója ismét az újságok címlapjára repítette a Teslát, egyetlen mondattal. Legutóbb a thaiföldi barlangi mentés kapcsán foglalkoztak a szokásosnál is többet Elon Muskkal és a Teslával, amikor Musk bejelentette, hogy lefejlesztette, leteszteltette azt a mentőkapszulát, amit speciálisan a barlangban ekedt gyerekeknek terveztetett. Ezutóbbi lépése sokakból averziót váltott ki, és azzal vádolták, hogy csak meglovagolta a mentést övező nemzetközi médiafigyelmet.

Bevágódós Twitter, 13,90 százalékos esés a piacon

Elon Musk Twitterüzenetével (ami így hangzik: „Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.”) hatalmas felzúdulást váltott ki. A bejelentésre, hogy zárt részvénytársasággá tenné a Teslát a tőzsdecápák azonnal reagáltak. A Twitterüzenetet követően a Tesla részvények értéke 8 százalékkal emelkedett. A Tesla-árfolyam mozgatása, amit mostanában egyre több, hasonló módszerrel kivitelezett Musk, nem maradt szó nélkül.

Miután kiderült, hogy a Twitteren olvasható bejegyzésnek nincs valóságtartalma, sokan csalással vádolták Elon Muskot, az amerikai igazságügyi minisztérium pedig vizsgálatot indított az Elon Musk alapította, elektromos autókat gyártó Tesla vállalat ellen.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet kérdésére sem volt hajlandó közölni, hogy honnan, miből fedezi a privatizálást, vagyis a vállalati részvények felvásárlását. Musk augusztusi bejelentése után a Tesla részvényeinek értéke azonnal szárnyalni kezdett, ám ez hamarosan zuhanásba fordult, amikor kiderült, hogy nincs meg a fedezet a privatizáláshoz.

Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet vizsgálatot indított és beidézte a Tesla igazgatóit. Polgári peres eljárást indítottak a cég részvényesei is, arra hivatkozva, hogy az elnök-vezérigazgató Elon Musk félrevezette őket, és így tetemes anyagi veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni.

Egyébként az árfolyamesésre játszó tőzsdei spekulánsok 13 milliárd dollárt tettek a Tesla árfolyamesésére, aminek részvényeit, ha valóban kivezették volna, az gigantikus veszteséget jelentett volna a shot sellersben utazók számára.

SEC és a Tesla vádalku

A peres eljárás végeztével a tegnapi napon a SEC azaz az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet, és a Tesla-vezérigazgatója vádalkut kötött, miszerint Elon Musk előbbi pozícióját megtarthatja a vállalatnál, de elnöki tisztségéről le kell mondani 45 napon belül. Sőt, lemondását követően 3 évig nem is lesz újraválasztható.

Ezen kívül a cég és Musk is 20-20 millió dollárt büntetést kell, hogy megfizessen, ami nagyjából 5,6 milliárd forintnyi összeg. Ha a megállapodás nem született volna meg, Musk valószínűleg a vezérigazgatói posztját is elbukta volna.