Mezőgazdaság 4.0: eljött a digitalizált farmok kora

2018. augusztus 30. csütörtök, 12:00 • m2mzona.humezőgazdaság 4.0, digitalizált farm, agrár
Rengeteg olyan földműveléssel kapcsolatos tevékenység létezik, amelyek új látásmódot, megfontolt kezelést vagy az emberek és állatok közvetlen közelében dolgozó, biztonságos robotokat igényelnek.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása
Az Universal Robots (UR) együttműködő robotjainak egyik előnye, hogy könnyedén megbirkóznak az olyan fárasztó és repetitív feladatokkal is, mint például a nehéz tárgyak emelése vagy mozgatása. Mindeközben az emberek közvetlen közelében, teljes biztonságban képesek a munkavégzésre. Azzal, hogy magukra vállalják a mezőgazdasági műveletek, főleg a betakarítás utáni feladatok elvégzését, nagy segítséget nyújtanak mind a gazdák, mind az élelmiszer-feldolgozó vállalatok számára, a termékminőség és az ügyfelek igényeinek minél teljesebb kielégítése szempontjából is – összegezte közleményében a gyártó.
 
Ezeken a területeken rendkívül fontos a megfelelő higiénia fenntartása, amelyben a robotok segítséget nyújthatnak. A szezonális, nagy erőfeszítést igénylő munkák során az egész napi, megállás nélküli működés is nagy előnyt jelent. Az már csak hab a tortán, hogy szükség esetén a robotokat bármikor, könnyedén új feladatokkal lehet megbízni. 
 
Egy robot, amit még a tehenek is szeretnek
 
Az amerikai GNE Farm Equipment az együttműködő robotokat használja annak érdekében, hogy csökkentse a tehenek fejésével járó munkaerőköltségeket, valamint orvosolja az évtizedek óta fennálló problémát, a megfelelő szakemberek hiányát is. A gépezet automatizálja például a munkaigényes, korábban manuálisan végzett fejés előtti és utáni fertőtlenítő folyamatot is.
 
Ezekhez a feladatokhoz a hagyományos rendszereket általában a fejőház talajához kell rögzíteni, ami igencsak költséges, valamint védőráccsal szükséges körülvenni az alkalmazottak biztonsága érdekében. A beüzemelési időszak legalább egy hónapig befolyásolja a tejtermelés menetét, majd a robot aktiválása után még professzionális programozásra és a dolgozók egyéni kiképzésére is szükség van. 
 
Ezzel szemben a speciális UR robotok egy raklapszállító segítségével egyszerűen a helyszínre szállíthatóak, ahol nem foglalnak el több helyet, mint egy munkatárs. A rendszer tartalmazza a robot számítógépét, a fertőtlenítő tartályát, a szivattyút, a szelepeket és a vezérlőket is. Mindössze 120 voltos csatlakozásra van szükség, ami azt jelenti, hogy bármilyen konnektorral gond nélkül használhatóak. 
 
Ezek a robotok nem igényelnek biztonsági kerítést, hiszen a beépített biztonsági funkciók azonnal leállítják a gép működését, ha bárki belép a munkaterületére. Ugyanilyen módon, ha az áramellátás megszűnik, akkor a könnyű súlyú, rugalmas permetező kar behajlik – így nem tud ártani az állatnak –, rugós szerkezetének köszönhetően visszatér az eredeti munkapozíciójába.