Mi fán terem a mobilitás? Négy szekció, négy külön világ, egy téma

2018. május 30. szerda, 22:02 • Infoparlament, mobilitás
Az Infoparlament idén a mobilitás tematikája köré szerveződik. Jogosan merül fel a kérdés, hogy az ernyőkifejezés, mit is takar pontosan, hiszen a társadalmi és közlekedésbeli mobilitáson túl, 2018 valami egészen mást is hozott, ami gyökeresen változtatta meg a fogalom jelentését.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása
Míg a mobilitás a 20. században a társadalmi változásokat fedte le, és általánosságban a köznyelv csak az áruk helyváltoztatását illette vele, addig mára új értelmet nyert, és évszázadunk egyik legkomolyabb jelenségévé nőtte ki magát.

Önvezető autó, mobilizált agy, határtalanság

A mobilitás jelen társadalmunk egyik fő mozgatórugója. A fogalmat már nem csak a közlekedésben vagy társadalmi változásokban érhetjük tetten, hanem az élet minden területén. 2018-ra a mobilitás túlmutat önmagán és sokrétűbb, mint valaha.

Nem kell messzire menni, hogy a hétköznapokban is érezzük jelenlétét, elvégre a távmunka, a mobil iroda, a világ két feléről, valós időben zajló megbeszélés szinte mindennapos. Persze a munkaerő és a munkaeszközök mobilitása ennél jóval szélesebb skálán mozog, amelyet a Várkert Bazárban 13:30 és 15:00 között a Cégek és munkavállalók mobilitása” című kerekasztalon boncolnak tovább a téma szakértői.

A munkavállalói mobilitás is széles szelete a modernkori mobilitásnak, ám ami ezt lehetővé teszi az nem más, mint az agyak „mobilitása”. Eme futurisztikus kifejezés izgalmas megoldásokat, innovációkat takar, amelyek új dimenziót nyitottak a világban. Miként zajlik ez a gyakorlatban és hogyan kell elképzelni? Az agyak mobilitásának témaköre iránt érdeklődők 15:30-17:00 óra között az „Agyak mobilitása” elnevezésű kerekasztal során vehetnek részt egy izgalmas eszmecserében.

A fentieken túl a közlekedésben is soha nem látott változások vannak jelen. A hagyományos belső égésű motorokat lassan felváltják a villanymotorok, és úgy tűnik véget ér a benzinüzemű járművek egyeduralma. A mobilitás itt is nagy szerepet játszik a fejlődésben, ám számos kérdést is felvet a jövőre nézve. Vajon a városszerkezet képes alkalmazkodni a robbanásszerűen új technológiai igényekhez? Szükséges lesz a városokat is mobilizálni? A jövőt firtató kérdésekre a „Mobilitás jövője” című kerekasztalbeszélgetés során keresik a válaszokat a téma szakértői.

Természetesen a high-tech alapokon nyugvó technológiák egyik megkerülhetetlen eleme az információbiztonság is terítékre kerül a mobilitás aspektusából. A „Mobilitás – csökkentett kockázatokkal” nevet viselő kerekasztal során a többek közt a Nemzeti Kibervédelmi Intézet és a Crysys Lab szakértői vázolják fel a témát érintő információbiztonság aggasztó problémáit és azok megoldásait.

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Infoparlament célja nem csak az, hogy megismertesse, és megértesse a résztvevőkkel a mobilitás mibenlétét, hanem az is, hogy érdemi eszmecserének és konzultánciónak adjon ottont, ahol a szereplők felkészülhetnek az előttünk álló évszázad kihívásaira.

Részletes program és regisztráció: https://infoparlament.infoter.eu/?page=fooldal