Milliárdos többlet a külkereskedelemben

2018. augusztus 10. péntek, 10:00 • profit7.hu
A várakozásoknál lényegesen magasabb, 1,07 milliárd euró többlet keletkezett a külkereskedelemben júniusban: a kivitel euróban számolt értéke 8,9, a behozatalé 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a külkereskedelmi mérlegtöbblet két éve először ismét meghaladta az egymilliárd eurót – tájékoztatott a KSH.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása
Júniusban a kivitel euróban számolt értéke 8,9, a behozatalé 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a külkereskedelmi mérlegtöbblet két éve először ismét meghaladta az egymilliárd eurót és 1,071 millió euróra nőtt, ami 120 millióval több a tavaly júniusinál – jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Közölték, az első fél évben az export 4,9, az import 6,3 százalékkal múlta felül a tavalyi év azonos időszakáét, az aktívum 432 millió euróval kevesebb, 4,290 milliárd euró lett. A KSH adatai szerint a havi exporttöbblet eddig csak kétszer lépte túl az egymilliárd eurós küszöböt, 2015 márciusában 1,027 milliárd euró, 2016 júniusában 1,150 milliárd eurót tett ki.

Júniusban az export értéke 9,573 milliárd euróra rúgott, az import 8,502 milliárd eurót tett ki. Az export összege meghaladta az eddigi rekordként számon tartott tavaly márciusi 9,481 milliárd eurót. A havi import értéke ugyanakkor csak az előző két hónapban volt kisebb és márciusban 63 millió euróval nagyobb volt a júniusinál. A kivitel 81 százaléka az Európai Unió tagállamaiba irányult, míg a behozatal 77 százaléka onnan érkezett – fűzte hozzá a KSH.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kifejtette: a várakozásoknál lényegesen magasabb többlet keletkezett a külkereskedelemben júniusban, ami a második legnagyobb érték a 2016. júniusában mért 1,15 milliárd euró után. Kiemelkedően, 8,89 százalékkal bővült az export euróértéke, míg az import növekedése 8,43 százalék volt az egy évvel ezelőttihez képest, így a külkereskedelmi többlet 119 millió euróval nőtt a tavaly júniusihoz képest. Az első hat hónapban az export euróértéke 4,9, az importé 6,3 százalékkal nőtt, így 432 millió euróval 4290 millió euróra csökkent a külkereskedelmi többlet.

A második negyedévben összesen 387 millió euróval csökkent a külkereskedelmi többlet, így az áruforgalom ronthatta a GDP növekedését, amit részben ellensúlyozhatott a szolgáltatások többletének növekedése. A csökkenő külkereskedelmi többletet a robosztus belső kereslet, különösen a beruházások szárnyalása, a dinamikusan növekvő fogyasztás és készletfeltöltések okozták, mivel az import összességében gyorsabban nőtt, mint az export. Az év egészében arra számítunk, hogy a külkereskedelmi többlet mintegy 600 millió euróval  7,48 milliárd euróra mérséklődik a tavalyi 8,08 milliárd euróról, így összességében enyhén rontja a GDP növekedését, de kisebb mértékben, mint a tavalyi évben, így a GDP növekedési üteme 4,6 százalékra gyorsulhat.

Tartós többletek

A robusztus belső kereslet, az élénkülő fogyasztás és dinamikusan növekvő beruházások importnövelő hatását ellensúlyozhatta a viszonylag kedvező európai konjunktúra, valamint újabb exportkapacitások folyamatos üzembe helyezése. Ezzel szemben a magasabb olajárak ronthatják a cserearányokat – fogalmazott az elemző.

Suppan Gergely szerint a tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez. A jövő év végére pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat. Ezek a folyamatok pedig a forintnak tartós támaszt adnak, így az év második felében a forint erősödésére számít a Takarékbank a jelenlegi, fundamentumokkal nem alátámasztható szintekről.

Meglepő adat

Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint meglepetés, hogy az export dinamikája meghaladta az importét, hiszen az export euróban számított értéke 8,9, az importé pedig 8,4 százalékkal nőtt éves szinten. Az erős exportdinamika annak fényében is meglepő, hogy júniusban az ipar teljesítménye kifejezetten visszafogottnak mutatkozott.
 
Úgy vélte, az elkövetkező hónapokban eldőlhet, hogy az export és az import éves dinamikájának megfordulása egy egyszeri kiugró jelenség vagy az év további hónapjaira is jellemező lesz. Az Erste Bank továbbra is az export dinamikáját meghaladó importnövekedést várják az év hátralévő részében, leginkább az erős belső keresletnek köszönhetően (fogyasztás, beruházások), melyek növelik az importszámlát. Összességében a külkereskedelmi mérleg többlete 2018-ban várhatóan alacsonyabb lesz, mint tavaly volt, de továbbra is számottevő maradhat.