Milyen kockázatokat rejt a digitális egészségügy?

2017. augusztus 14. hétfő, 16:31 • www.m2mzona.hudigitális egészségügy, e-egészségügy, BYOD, Internet of Things
Az orvostechnikai eszközök esetén egyelőre még szép számmal akadnak biztonsági rések. A különféle intelligens berendezések védelme minden területen kritikus pontként jelentkezik, az egészségügyben azonban szó szerint élet és halál kérdését jelentheti. A csatlakoztatott berendezések elleni támadásoknak alapvetően két fő következménye van: a botnetek megjelenése (azaz, amikor a hálózatra kapcsolt gépek tömegei felett veszik át az irányítást), illetve az, hogy így mélyebbre lehet hatolni bármilyen infrastruktúrában, amelyhez az az adott eszköz kapcsolódik.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Az orvostechnikai készülékek esetén azonban további biztonsági kockázatok is jelentkeznek, hiszen az ezek ellen intézett támadások révén kiemelten sok és kényes személyes adat lopható el. A gyógyászat különösen vonzó célpont lehet a kiberbűnözők számára, hiszen ezen keresztül gyakorlatilag minden olyan információhoz hozzáférhetnek, amelyet a társadalombiztosítás miatt nyilván kell tartani.

Bizonyos esetekben pedig a hacker át is veheti az irányítást az adott eszköz fölött, ez pedig akár halálos következményekkel is járhat – elég például a távolról is vezérelhető inzulinpumpákra gondolni.

Xu Zou, az IoT biztonságával foglalkozó ZingBox vezérigazgatója, társalapítója úgy véli, a hagyományos védelem és a Dolgok Internetének védelme közötti legfontosabb különbség a láthatóságban rejlik. Mivel az intelligens eszközök egy meghatározott célra készülnek, nincsenek szabványosítva és gyártótól függően nagyon sokféle szoftver futhat rajtuk, így központilag sokkal nehezebben kezelhetők. A saját technológiai eszközök használatának (BYOD = Bring Your Own Device) elterjedésével pedig egyre inkább nő a különféle végponttípusok száma, ezek kezelése pedig komoly fejtörést okoz a cégek informatikai szakembereinek.

Hagyományos végpontok esetén ugyanis a felhasználók vagy a rendszergazdák ugyanahhoz a számítógépes hálózati eszközhöz csatlakoznak, így az esetlegesen fellépő hibák azonnal javíthatók, az érintettek pedig időben értesíthetők – az orvostechnikai eszközöknél mindez azonban korántsem mondható el – jegyezte meg John Yun, a ZingBox marketingvezetője.

Kapcsolódó dosszié: Információs társadalom