Most kezdenek elterjedni a banki mobilalkalmazások

2018. október 2. kedd, 09:00 • hirado.hu
Digitális átalakulás zajlik a világban és Magyarországon is, egyre bővül az internetes és mobilbanki alkalmazások kínálata. Ennek ellenére a lakosság egy jelentős része még igényli a személyes kiszolgálást, ha pénzügyekről van szó. A banki mobilalkalmazásoknak egyelőre kiegészítő szerepük van az eddig megszokott csatornák mellett, ugyanakkor jelentős lehetőség rejlik bennük, ha csak a potenciális felhasználók számát tekintjük.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Az aktív korú magyarországi népesség háromnegyede potenciális mobilbank használó: ennyien rendelkeznek okostelefonnal és bankkapcsolattal egyaránt. Az érintettek negyven százaléka már használ is valamilyen banki mobilapplikációt – mutat rá a Budapest Bank mobilalkalmazások elterjedtségéről készített kutatása.

A felmérés szerint a mobilbanki alkalmazások használatát elsősorban nem az életkor határozza meg, hanem a végzettség, az anyagi helyzet és a lakóhely: a mobilbankolók között a teljes mintához képest szignifikánsan nagyobb arányban találhatók legalább középfokú végzettségűek, a 170 ezer forintnál magasabb jövedelemmel rendelkezők, valamint a Budapesten és Közép-Magyarországon élők.

A leggyakrabban alkalmazott mobilbanki funkció a számlaegyenleg-lekérdezés, de a felhasználók fele szokott utalást is teljesíteni a mobilalkalmazásából. A mobilfizetési megoldások még mindig újnak számítanak a piacon, az ilyen technológiai innovációk felhasználói tábora pedig jellemzően nem robbanásszerűen, sokkal inkább lassan, de kiegyensúlyozottan növekszik – ezt tükrözi a felmérés eredménye is.

BB grafi

„A Budapest Bank idén júniusban vezette be szolgáltatófüggetlen mobilfizetési megoldását, amely egy praktikus és könnyen használható funkció a banki mobilalkalmazásunkban. Az eddigi tapasztalatok alapján ügyfeleink nagyon pozitívan fogadták és szívesen használják ezt a szolgáltatást, amit az is bizonyít, hogy egyre nő a digitalizált bankkártyák száma” – mondta Juhász Róbert, a Budapest Bank digitális vezetője.