Nem csak Zuckerbergnek jó üzlet a Facebook

2017. július 10. hétfő, 08:49 • Facebook, Zuckerberg
Valami ősi dolog lehet abban, hogy az ismert embereket nagy érdeklődés veszi körül, az erre való éhséget korábban a bulvár csökkentette, manapság viszont szélesebb a paletta. Szinte mindenkinek van Facebook vagy Instagram profilja, a celebek azonban már nem csak kedvtelésből használják ezeket a közösségi oldalakat, hanem üzleti vállalkozásként is. Szűts Zoltán médiakutató szerint a közösségi média ma már az a felület, ahol a kapuőröket kikerülve kommunikálhatunk a közönséggel. Számos híresség felismerte azt, hogy a követőkhöz ezen a csatornán keresztül is szólhat, akár egymillió követőt is maga mögé tudva.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Nehéz megmérni, mekkora értéke van egy ilyen oldalnak, körülbelül ezer forinttal szokták beszorozni a követők számát, így akár egymilliárd forintot is érhet egy-egy rajongói oldal. Van azonban egy különlegesnek nevezhető eset, amikor az adott oldal tulajdonosa termékelhelyezést vállal az oldalán, így ő is részesülhet a reklámból befolyó értékből – fogalmazott a médiakutató.

Magyarországon is vannak olyan hírességek, akik többszázezres követőtáborral rendelkeznek. A kérdés azonban az, hogy vajon miért olyan érdekes a hétköznapi ember számára egy-egy ilyen celeb.

Hazánkban az oldalak eleinte kedvtelésből indultak. Ez az elem most is él, azonban a többség már nagy hangsúlyt fektet a szponzorált tartalmak megjelenítésére. Bánki Attila online marketing szakértő szerint ez nem egy új dolog. A szaknyelv influencer marketingnek hívja ezt a jelenséget. Tisztán látható az, hogy a közösségi média mennyiben segít terjedésben, elérésben és az üzleti célok megvalósításában. Látják a jó példákat, és így értelemszerűen használják.

Hogy legyél igazán jó a közösségi médiában?

Bánki Attila szerint a siker eszköze, hogy viszonylag regulárisan, sűrűn, jó minőségű tartalmat kell előállítani. Rémisztően nehéz ez a feladat, sajnos ezért is látjuk azt, hogy tartalmakat lopnak egyesek, az, aki időt-energiát fektet ebbe bele, annak készülnie kell arra, hogy ezeken a területeken mindenhez érteni kell. Képszerkesztés, videó vágás, szövegírás – elengedhetetlen tudás a sikerhez a szakértő szerint.

Pénzt is szeretnél látni a közösségi médiából? – több lehetőség is van

Annak, hogy valaki pénzt is lásson az egészből, több módja is van. A véleményvezéreket és az óriási rajongó táborral rendelkező oldalakat általában a cégek keresik fel egy közös együttműködésére, azonban az oldal tulajdonosa is kezdeményezheti az üzleti kapcsolatot.

Szakértők szerint hazánkban leginkább a Facebook pörög, de számtalan sztár köszönheti például a Youtube videó megosztó alkalmazásnak népszerűségüket. Magyarországon jelenleg a leginkább feltörekvőben van az Instagram, ahol képeket tudnak megosztani a felhasználók.