Nézzük meg a mobilt: népszerű alkalmazások leselkednek

Sajnos már nem találgatás. És kikapcsolt helymeghatározó szolgáltatásokkal is követik a felhasználókat. Olyan appokról van szó, amelyek számtalan felhasználó telefonjára telepítve vannak. Kezdjük a forrással: az információ a Yale Egyetem és a francia Exodus Privacy kutatási eredményén alapul. Leszögezik, hogy a vizsgált, háromszáznál több Android alkalmazásnak a háromnegyede (nem elírás: ¾) nyomon követi és tanulmányozza a felhasználókat. A Google Play Áruházból letölthető appokról van szó. Tehát az appok 75%-a tartalmaz valamilyen nyomkövető modult.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Olyanokat sorol a kutatás, mint az

Uber,
Skype,
Twitter,
Spotify,
Snapchat,
Tinder.

Ami például a Tinder, Spotify, Uber, OKCupid kvartettet illeti, mind a négy alkalmazás a Google tulajdonában lévő Crashlytics nevű szolgáltatást használja, amely elvileg az alkalmazásösszeomlási jelentéseket küldi, de valójában „betekintést nyújt a felhasználók tevékenységébe”.

A helymeghatározó szolgáltatások kikapcsolt állapotában is követik a felhasználókat.

Akad olyan, írja a Yale kutatása, mint a francia FidZup, amelyik ultrahangot érzékelő technológiával rendelkezik. Állítólag a FidZup közölte, hogy már nem használja ezt, hiszen a felhasználók egyszerű wifi hálózatokon keresztüli való nyomon követése ugyanúgy működik.

A Yale Privacy Lab szerint a FidZup gyakorlata nagyon hasonlít a Teemo (korábban Databerries) nyomkövető által használtra. Utóbbi 10 millió francia állampolgár aktuális mozgásának, pillanatnyi helyzetének elemzésével foglalkozott.

A nyilvánosságra hozott vizsgálatokkal fel akarják hívni a fejlesztőket és a Google-t „a magánélet és a személyes biztonság tiszteletben tartására”.

A kutatók hozzátették: a felhasználók “megérdemelnének egy megbízható szoftverfejlesztési, terjesztési és telepítési láncolatot, amely nem tartalmazza egyetlen pontján sem ismeretlen, titkolt harmadik felek kódját”.

Bár a Yale még nem vizsgálta meg az iOS-alkalmazásokat, a vizsgálat publikálói arra figyelmeztetnek, hogy a helyzet nem lehet jobb az Apple App Store-nál sem.

A fejlesztők nagy része ugyanis egyszerre dolgozik az Apple és a Google applikációkon, s a nyomkövető cégek nyíltan árusítják szoftverfejlesztő készleteiket, amelyek több platformmal kompatibilisek.