Nincs már ZTE mobil, tönkrement a nálunk is népszerű gyártó

2018. május 11. péntek, 07:20 • www.hirado.huZTE, mobil távközlési
Nem jut alkatrészekhez amerikai beszállítóitól a ZTE kínai mobil távközlési technológiai vállalat. A cég leállt az áprilisban az amerikai kormányzat által életbe léptetett szankciók miatt. A ZTE által készített termékek alkatrészeinek csaknem harmadát amerikai cégek szállították.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

A kínai központi televízió szerdai beszámolója szerint a ZTE megszüntette online értékesítését a saját oldalán, továbbá legnagyobb kínai webáruház, a Taobao Mall (T-Mall) oldalán sem lehet már ZTE készülékeket vásárolni. A ZTE hivatalos honlapján, ahol korábban a cég készülékeit lehetett megtekinteni, “Az oldal átmenetileg átalakítás alatt áll” kiírás olvasható.

A kínai cégnek az tett be, hogy április közepén az amerikai kereskedelmi minisztérium hét évre megtiltotta amerikai alkatrészek és szoftverek értékesítését a ZTE vállalatnak, mivel az nem tartotta be az iráni embargó megsértése miatt ellene indított büntetőeljárás lezárása fejében létrejött megállapodást.

Az IHS Markit piackutató intézet statisztikái szerint az 1985-ben alapított ZTE tavaly 46,4 millió okostelefont értékesített, és ezzel a hetedik legnagyobbnak számít az Android operációs rendszeren futó készülékek gyártóinak a rangsorában.

A ZTE részvényeivel 1997 óta kereskednek a szencseni értéktőzsdén és 2004 decemberében a cég részvényeit bevezették a hongkongi börzére is.

A vállalat több mint 70 ezer embert foglalkoztat.

A ZTE a tavalyi évet 4,57 milliárd jüan (1 jüan=41,67 forint), adózott eredménnyel zárta, ami 293,8 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A cég bevétele éves szinten 7,5 százalékkal 108,82 milliárd jüanra emelkedett. A ZTE kínai bevétele 61,96 milliárd jüan, a külföldi tevékenységből származó bevétele pedig 46,86 milliárd jüan volt.