NVI: konfigurációs és erőforrás-problémák miatt nem bírta a honlap a terhelést

2018. május 14. hétfő, 08:32 • www.orientpress.huVálasztás 2018, NVI, informatika
Az Ernst & Young Tanácsadó Kft. vizsgálata szerint konfigurációs és erőforrás-biztosítási okokból nem bírta a választási honlap a megnövekedett terhelést az országgyűlési képviselők választásának napján - közölte a Nemzeti Választási Iroda pénteken. Az MTI-nek megküldött közleményben felidézték: az NVI április közepén bízta meg az Ernst & Young Tanácsadó Kft.-t, hogy vizsgálja ki a választásnapi, átmeneti honlap leállás okait. A vizsgálat most fejeződött be. Eszerint a választási adatokat feldolgozó Nemzeti Választási Rendszer (NVR) a választások során zavartalanul üzemelt, a vizsgálat az NVR működéséhez kapcsolódó problémát nem azonosított.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

A választási honlap - amely elsődlegesen a lakosság és a jelölő szervezetek tájékoztatását szolgálja - az NVR-től teljesen elkülönítve, külön rendszerként üzemel. A választási honlapon megjelent információk tájékoztató jellegűek, egy esetleges incidens során az ott publikált adatok nincsenek hatással a választási eredményekre. A jogi végeredményt a papíralapú feldolgozás adataiból állapítják meg - hangsúlyozta az NVI.
    
Kiemelték: "a választások informatikai biztonságáért felelős szervek tájékoztatása alapján a választások lebonyolítása során kritikus informatikai biztonsági esemény nem következett be, melyet a választási informatikai biztonsági műveleti központ adatai is alátámasztanak". 
    
A közlemény szerint a vizsgálat megállapította, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a www.valasztas.hu és a kiszolgáló környezet a szavazás napján "konfigurációs és erőforrás-biztosítási okokból nem bírta a megnövekedett terhelést", így az NVI elnökének döntését követően átálltak a tartalékportálra, amely attól kezdve probléma nélkül látta el a lakossági tájékoztatást. 
    
Hozzátették: a tartalékportálról és szükség esetén az átállás lehetőségéről az NVI már a választást megelőzően tájékoztatta a parlamenti képviselettel rendelkező pártokat. 
    
Az NVI közleményében azt írta, a honlap-üzemeltetési incidenssel kapcsolatban a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is vizsgálatot folytat, amelyhez az NVI minden rendelkezésére álló adatot átad. Hozzátették: az NVI a vizsgálatok megállapításai alapján áttekinti és felülvizsgálja a www.valasztas.hu honlaphoz kapcsolódó valamennyi szerződését, illetve folyamatait, és mérlegeli a szerződésekben meghatározott garanciák érvényesítését. 
    
Közölték azt is, a vizsgálati jelentés összefoglalója elérhető a www.valasztas.hu oldalon.