Ónodi-Szűcs: az e-egészségügyi fejlesztés megalapozza a felelős döntéseket

2015. november 4. szerda, 13:07 • www.mti.hu
Az elmúlt időszak e-egészségügyi fejlesztéseinek eredményeként olyan strukturált adathalmaz jött létre, amely megalapozza a felelős döntések meghozatalát az ágazatban - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára szerdán Balatonfüreden, az Infotér Egyesület e-Health egészségügyi konferenciáján. Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, hogy az e-egészségügy fejlesztésére szánt 23 milliárd forint betegközpontú fejlesztést eredményezett, olyan strukturált adathalmazt teremtve, amely az ágazat valamennyi szereplője számára hozzáférhető.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A fejlesztés költséghatékony működést eredményez, a beteg saját maga rendelkezik arról, hogy ezeket az adatokat kivel osztja meg - hangsúlyozta az államtitkár.
    
Úgy fogalmazott: a kormányzat elmúlt hat évben tanúsított erőfeszítéseinek még ebben a ciklusban lesz eredménye, de a fejlesztés, amelynek a középpontjában a beteg áll, 2016-tól tovább folytatódik.
   
Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az e-egészségügy területén felhalmozódó adatvagyon feldolgozása és elemzése a követező időszak fontos feladata. Olyan logikus algoritmusra van szükség, amelynek alapján az alapellátástól a szakellátásig az ágazat valamennyi szereplője képes hozzáférni az adatokhoz és kezelni azokat - hangsúlyozta.
    
Máté Attila, a programot szervező Infotér Egyesület e-Health munkacsoportjának vezetője a rendezvény szünetében arról tájékoztatta az MTI-t: a szervezet kiemelt célja az e-egészségügyi fejlesztések megismertetése a betegekkel, valamint a népegészségügyi programok és a fejlesztések népszerűsítése. Ennek jegyében szervezték a konferenciát is, amelyen az egészségügyi kormányzat, a versenyszféra és a civil szervezetek képviselői találkozhatnak és cserélhetnek véleményt.
    
A nap hátralévő részében plenáris ülésen és szekciókban előadások hangzanak el egyebek mellett a csökkenő ellátási költségekről, az ágazatban alkalmazott elemzési módszerekről, majd kerekasztal-beszélgetést tartanak az e-egészségügy további fejlesztésének lehetőségeiről.