OTP-s átveréssel akarják lehúzni a „nyerteseket”

2018. március 8. csütörtök, 16:23 • www.hirado.huOTP, it biztonság, kibertámadás
Hamis OTP-nyereményjátékban menő okostelefont lehet nyerni: sokan bedőlnek az ígéretnek. Szemtelen módszerrel próbálják átverni a gyanútlan internetezőket egy viszonylag friss kibertámadási kampányban, amelyben egy Samsung Galaxy S8 és egy Apple iPhone 7 megnyerésével kecsegtetnek. A nyereményjáték jellemzően online játékok, felnőtt tartalmak és egyéb, kétes célokra létrehozott weboldalakon ugrik fel új ablakban/lapon – írja a Makay.net.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

Néhány nagyon amatőr kérdés megválaszolása után (Milyen színű az OTP logója? Melyik Magyarország legnagyobb városa? Ki Magyarország miniszterelnöke? satöbbi) a weboldal úgy tesz, mintha kisorsolná számunkra a két telefon közül az egyiket (Androidon például minden esetben a „Samsungot), majd átdobnak minket egy másik weboldalra, ahol felhívják a figyelmünket, hogy minden nagyon jó, már csak egy aprócska lépés megtétele szükséges:

Mindössze el kell küldenünk SMS-ben a GET 67678 szöveget a 0691338988-as telefonszámra.

Még visszaszámlálást is kapunk ösztönzés gyanánt, ami nullához érve újraindul.

Ezzel a telefonszámmal viszont az a probléma, hogy egy emelt díjas szám (0691-…), amire akkora áron küldhetünk SMS-t, amekkorát a bűnözők meghatároztak – akár sok ezer forintért.

1

Forrás: www.hirado.hu
 

Mint kiderült, ezt a telefonszámot korábban, néhány hónappal ezelőtt már használták ilyen típusú támadáshoz, akkor viszont nem nyereményjáték volt, hanem vírusriasztás.

„Éjjel( 2018.02.04. 23 óra körül ) üzenetszerű előugró ablakban jött egy figyelmeztetés : 4 VIRUSTÁMADÁS érte a telefonomat, ha 1 percen belül nem teszek ellene a GET 16289-es üzenet elküldésével a 0691338988-as számra, súlyosan károsodik az akkumulátor, és adataim, címeim, képgaléria tartalma stb. menthetetlenül elvész!!” – írta egy érintett.

Tehát sem okostelefont nem kapunk, sem vírustámadás nem ért minket, ellenben ha bedőlünk az átverésnek, akkor a szokásosnál jóval nagyobb összegű telefonszámlát fizethetünk be a szolgáltatónknak a hónap végén.

Figyelem! Az SMS-ben valamilyen kódot kérő játékok és szolgáltatások szinte kivétel nélkül emelt díjas tarifával működnek, érdemes tehát ezeket messzire elkerülni és akkor sem bedőlni, ha valamilyen hihetetlen nyereményre vagy katasztrófára figyelmeztetnek.