Pályaválasztásban is segít a fővárosi kormányhivatal

2017. október 11. szerda, 08:22 • www.hirado.huSzakMÁzz, közigazgatás
Idén hatodik alkalommal rendezi meg a „SzakMÁzz!" Budapest elnevezésű pályaválasztási kiállítását Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH). Az elsősorban a 7-8. osztályos korosztályt, illetve a szakmaválasztás előtt állókat célzó, kedden és szerdán zajló kétnapos rendezvényre több mint 7 ezer látogatót várnak a szervezők a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A keddi megnyitón Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett, hogy az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) mintegy 700 szakma szerepel.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása

A mostani, interaktív kiállításon a kétkezi munkára és az érettségire épülő szakmák is megjelennek, az általános iskolások ezek közül választhatnak. Az előbbiek általában háromévesek, az utóbbiak ötéves képzést jelentenek – jegyezte meg. A helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki ott lesz sikeres, ahol jól érzi magát, ha azzal foglalkozik, ami érdekli. A kiállítók – iskolák, szakképzési centrumok és a jelenlévő vállalkozások – most lehetőséget biztosítanak arra, hogy információkat kapjanak az érdeklődők.Forrás: www.orientpress.hu

A kormány ösztönözni is kívánja a szakmatanulást – jegyezte meg -, ezt szolgálják az ösztöndíjrendszerek is. Így például a villanyszerelőnek, asztalosnak, varrónőnek tanulók 10 ezer forintot kaphatnak havonta, amennyiben pedig jó tanulmányi eredményt érnek el, ez 35 ezer forint is lehet, amihez tanulószerződéses juttatások is társulnak. Az ösztöndíjas rendszerek a hiányszakmákhoz kapcsolódnak – mondta -, a közép-magyarországi régióban hiányszakmának számít például az asztalos, hegesztő, férfi- és női szabó, központifűtés-szerelő, pék, díszítő kertész, de a gyakorló ápoló, a magasépítő technikus vagy a gépgyártás technológus is. Hangsúlyozta:
az, aki szakmával rendelkezik, előnyt élvez a csak érettségivel rendelkezővel szemben.

Domokos Péter, a BFKH igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy a kiállításon az érdeklődők a fővárosi szakképzési centrumok és a nem állami fenntartású intézmények képzéseivel, közel száz szakmával ismerkedhetnek meg, és látványos szakmabemutatókkal várják az érdeklődőket. Az igazgató rámutatott: a sikeres pályaválasztás egyik kulcsa az önismeret, de a döntés meghozatala előtt nagyon fontos a minél több információ megszerzése a választandó szakmáról, emellett figyelemmel kell kísérni a munkaerőpiaci igényeket, és a képzési lehetőségeket is.
 


Forrás: www.orientpress.hu

A „SzakMÁzz!" Budapest 2017 idei 6 500 négyzetméteres helyszínén interaktív, gyakorlati bemutató tereket alakítottak ki a kiállítók, ahol fizikailag is kipróbálhatók a szakmák. A rendezvényen négy „Pályaorientációs osztályteremben" a kormányhivatal tanácsadói - előzetes bejelentkezés alapján - 35 perces pályaválasztási foglalkozás keretében a 2 nap alatt 80 osztálynak - közel 2500 gyereknek - tartanak pályaorientációs tréninget.

Az ingyenes rendezvény kedden és szerdán 9 és 16 óra között várja az érdeklődőket a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, bővebb információ az esemény közösségi oldalán érhető el.