Szerencsés innováció

Háromsebességű IT

2017. november 29. szerda, 15:26
Három különböző fejlesztési sebességre készül a Szerencsejáték Zrt. informatikai igazgatósága, ahol szemléletváltással, folyamatos szervezetfejlesztéssel több mint 70 százalékkal növelték a befejezett informatikai projektek számát az elmúlt időszakban. A transzparens működést lehetővé tevő szolgáltatói szemléletváltásról Csillag Dáviddal, a vállalat informatikai igazgatójával beszélgettünk.

Twitter megosztás
Google+ megosztás
Cikk küldése e-mailben
Cikk nyomtatása
 – A Szerencsejáték Zrt. hagyományos állami vállalat, nem lehetett könnyű új szemléletet behozni a szervezetbe.

– Volt segítségünk az új szemlélet megszerettetésében: még 2013-ban az online sportfogadási rendszerünk sikeres bevezetése meghozta a szakterületek kedvét az új fejlesztési igényekhez, ötletekhez. Ezek száma évről évre növekedett, mígnem 2016 végére a párhuzamos fejlesztési igények száma elérte a százat, ez már teljesen elárasztotta az informatikai igazgatóságot. Ekkor szembesültünk azzal, hogy amennyiben nem tudjuk ezeket az igényeket megfelelő időn belül, transzparens módon, professzionális minőségben kiszolgálni, az igénylő területeknek megrendül az informatikai igazgatóságba vetett hitük, és megpróbálják azt kikerülve behozni az új fejlesztéseket. Úgy vélem, sikerrel vettük az akadályt. Hogy csak egy számot mondjak, az általunk kezelt párhuzamosan futó informatikai fejlesztési igények száma jelenleg meghaladja a 120-at, mely több mint 70 százalékos növekedést jelent az elmúlt évekhez képest.
 – Mi hozta meg a változást?

– A szemléletváltáshoz nagy segítséget nyújtott a 2017-ben elfogadott vállalati stratégia, mely az ügyfélélményt, ügyfél-elégedettséget helyezi középpontba – legyen ez az ügyfél akár játékos, akár lottózói munkatárs, akár notebookot vagy új alkalmazást igénylő kolléga.

A teljes szemléletváltáshoz, és az elárasztott igények menedzselésére létrehoztunk egy agilis szervezetfejlesztési csapatot a saját közvetlen informatikai vezetőimmel közösen. Heti sprintekben megoldásra fókuszáltan dolgozzuk fel az aktuális kihívásainkat. Ennek a működésnek az eredményeképpen vittük végig a szervezeti átalakulást, valamint alkottuk meg azt az új módszertant (szállítási modellt), amellyel ilyen nagy mennyiségű informatikai igényt transzparensen tudunk kezelni. Továbbá felmértük az informatikai igazgatóság fejlesztési kapacitását, azt számszerűsítettük, és a felső vezetés javaslata alapján felosztottuk az igazgatóságok között. Minden igazgatóságnak lett egy fejlesztési kerete, melyet saját fejlesztési igényeinek kiszolgálására használhat fel, önmaguk határozzák meg a projektek megoldási sorrendjét és prioritását is, melyhez a stratégiai súly ad segítséget. Az új szállítási modellben kezelt projektek nem függnek a fejlesztés komplexitásától, az alkalmazott módszertantól, azonos felületen látjuk az agilis és hagyományos vízeséses fejlesztési igényeink státuszait.

– Ezt nevezik a tanácsadó cégek kétsebességes IT-nak.

– Tervünk a kétsebességes modellből több sebességesre áttérni. A robusztus monolit háttérrendszerek fenntartása mellett gyorsan és hatékonyan kell reagálnunk a felgyorsult ügyféligényekre. Több mint másfél éve használunk cloud technológiát, hamarosan élesítjük az adattárház- és CRM-rendszerünket, valamint folyamatosan keressük az innovációs lehetőségeket. Több mint 280 lottózónkban jelentek meg az interaktív önkiszolgáló megoldások, digitális eredményközlők. A harmadik sebességet az azonnali, az IT-trendeket követő megoldások fejlesztése jelenti. Ügyfélkörünk a digitális bennszülött 18 éves felnőttől a második világháborúban harcoló, 98 éves nyugdíjasig terjed. Mindenkinek meg kell találni azt a felületet és technológiát, ahol élményt nyújtva tudjuk kiszolgálni őket.

– Volt mindehhez elegendő szakember?

– A szemléletváltásnak köszönhetően rengeteg új projekt indult, vagyis igazán szakmai kihívást jelentő fejlesztési projekteket tudunk kínálni a meglévő és a jövőbeli szakembereinknek. Az innovációs lehetőségek keresésére szakosodott csoportot tervezünk a jövőben létrehozni, azonban mi is azon az informatikai munkaerőpiacon próbálunk érvényesülni, ahol már most is kiélezett verseny van a szakemberekért. Úgy véljük, az agilis szemlélet és munkamódszer, az ügyfélközpontú, szolgáltató IT-szervezet kellő vonzerőt jelent a tehetséges fiatal innovátorok számára is.