Trükk: ezzel mehet láthatatlan, titkos üzenet mindenki szeme láttára

2018. október 2. kedd, 11:00 • hirado.hu
Nem bonyolult: vannak kész szoftverek, amikkel mókásan üzenhetünk a legnagyobb titokban, bár mások orra előtt.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Játékos kedvűeknek, vagy akiknek valóban van rejteni való üzenetük, jól jöhetnek a szteganográfiaeszközei. Miért jó ez? Mert ez a technika úgy titkosít, hogy senki nem sejti, rejtett üzenettel van dolga.

Azaz akár üzenetben, akár teljességgel nyilvános, bárki által látható weboldalon, mondjuk, egy közösségi oldalon úgy helyezhető el mindenki által látható kép- vagy hangfájl, hogy csak a címzett értelmezheti, veheti észre, az bizony üzenetet tartalmaz.

Kevesen hallottak róla, holott a szteganográfia a titkos kommunikáció évszázadok óta létező formája. Csak a digitális megfelelőjében az üzeneteket például képen vagy hangfájlban rejtjük el.

Ezzel a szórakoztató módszerrel az eldugott tartalmat mások által használt számítógépen is hagyhatjuk, vagy üzenetküldőkben továbbíthatjuk úgy, hogy az avatatlan hiába nézi, nem látja. A kódot ismerő címzetten kívül más mit sem fog sejteni, csak egy teljesen szokványos képet lát, vagy hangfájlt hall.

Képen és hangban a számítógépen

Mindennapi felhasználók készültek célszoftverek, amelyekkel könnyen megy a mutatvány.

Windows-felhasználó remekül használhatja az QuickStego, vagy a DeepSound programot. A QuickStego lehetővé teszi, hogy elrejtsük a szöveget egy képen, amiről senki nem fogja sejteni, hogy rejtett üzenetet tartalmaz.

Az üzenet címzettje ezután betöltheti a képet magának a QuickStegoba, s számára feltárul az üzenet. Ha – mint egy kémfilmben – még titkosítani is akarjuk a képben elrejtett infót, akkor már a fejlesztő fizetős szoftverére lesz szükség, a QuickCrypto-ra.

Az előző programhoz hasonlóan működik az előző képen látható DeepSound, ami audiofájlokba rejt üzenetet, saját titkosítási opciót is tartalmaz, s jelszó kell, hogy a címzettje hozzáférhessen az eldugott információkhoz.

Varázslatok Android és iPhone mobilra

Egyszerű, de jól működő megoldás iPhone-ra a Pictograph for iOS, ami még nehezen feltörhető jelszavas védelmet is kínál.
Számos szteganográfiát használó androidos szoftver érhető el. Izgalmas, valamint ingyenes, nyílt forráskódú  megoldás a Guardian Project Pixelknotja. Az applikáció jelszavas titkosítást nyújt.

Mondani sem kell, a szteganográfiás szoftverekkel titkosított üzenetek olvasásához a címzettnek is telepítenie kell az adott szoftvert.