Új csalási módszerek: akár a bankkártya-adatainkat is elveszíthetjük

2018. november 22. csütörtök, 11:00 • profit7.hu
Az online kereskedelemben is hatalmas forgalmat generáló akciós vásárlási napra hamis webáruházakat hoznak létre. Ha óvatlanok vagyunk, nemcsak egy adott tétel árát, de a bankkártya-adatainkat is ellpohatják. Ilyenkor a készpénzfelvétel sem veszélytelen, így érdemes résen lenni – hívja fel a figyelmet Solymos Ákos, a Quadron Kibervédelmi Kft. szakértője.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A magyar webshopok évről évre egyre népszerűbbek: 2016-ban a teljes online forgalom öt százaléka, tavaly pedig már 7,4 százaléka realizálódott ezen az egy napon. Azonban sok cég már egy vagy két héttel korábban meghirdette a maga akcióját, a kereskedők mellett pedig a csalók is igyekeznek meglovagolni ezt a hullámot – hívja fel a figyelmet Solymos Ákos, a Quadron szakértője.

Mint mondta, a hamis webáruházak 2017 óta nagyságrendekkel nagyobb mértékben tűntek fel, és mindig az aktuális trendekhez igazodnak: míg nyáron nyaraláshoz és üdüléshez kapcsolódó termékekkel – drónok, kerékpárok, sátrak, kajakok – lepik el az internetet, karácsony közeledtével főleg a játékok, elektronikai cikkek, valamint az okoseszközök a slágerek. 

Csábító ajánlatokkal támadnak a hamis webáruházak 

„Gombamód szaporodnak a hamis webáruházak, amelyek termékeiket az eredeti piaci ár töredékéért, irreálisan alacsony áron kínálják. Az egyik csaló webáruházban nemrég találtunk egy átlagban 140 ezer forintos népszerű építőjáték kastélyt, 21 ezer forintért. Másik jellemző példa egy, a valóságban több mint félmillió forintos fényképezőgép, amely az áruházban szintén húszezer forint körül van – tehát a webáruház mintegy félmillió forint kedvezményt ad, sőt ennyi pénzért még házhoz is szállítják a világ bármely részére. Sajnos vannak, akik ezt el is hiszik. Ezért mindenkinek résen kell lennie” – tanácsolja Solymos Ákos. 

Ha gyanúsan olcsó hirdetést látunk, mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy nem hamis webáruházból készülünk rendelni. Az ilyen oldalak kinézete nagyon egyszerű, a domain nevet pedig általában pár hete vagy hónapja jegyezték be, így ezeknek az új portáloknak nincs rossz előélete. Erről ezen az oldalon magunk is meggyőződhetünk.

Szintén fontos jel, hogy a regisztrációhoz bármilyen adatot megadhatunk bármilyen mezőben, telefonszámnál például összevissza karaktereket. Ez azért lehet gyanús, mert a valós áruházak törekednek az adattisztaságra, hiszen ha nem jó például a cím, akkor a csomag nem fog odatalálni, ám a hamis webáruházakban a regisztráció után már vásárolhatunk is – ennek viszont nem szabad örülni. Szintén óvatosságra int, ha a webáruház tulajdonosa minden kapcsolati és egyéb adatot elrejt az érdeklődők elől.

A hamis webáruházak elkérik a kártyaadatainkat is – ezt az egyet ellenőrzik, mivel innen jön a „bevétel”, – máshogy nem is lehet fizetni. A kártyáról azonnal levonják a vásárlás összegét, sok esetben pedig a megadott kártyaadatokat el is adják az internetes feketepiacon. Fizetés után a vásárló pedig az örökkévalóságig várhatja a megvett terméket. Ha csalásgyanús weboldalt vagy ilyen reklámot észlelünk, ellenőrizzük ezen az oldalon, és ha veszélyesnek ítéljük, jelentsük az üzemeltetőknek.

Már a pénzfelvétel sem veszélytelen 

„Kiemelt időszakokban készpénzfelvétel esetén is legyünk óvatosak. ATM használat során – főleg forgalmas csomópontokon – minden esetben ellenőrizzük, hogy csalók nem helyeztek-e fel egy plusz „csőrt”, azaz műanyag előtétet a kártyabeadó nyílásra. Mozgassuk meg finoman a csőrt, és nézzünk körbe az ATM felületén, nincs-e rejtett kamerára utaló kis nyílás, vagy egy plusz PIN kód beviteli billentyűzet az eredeti felett, amivel a támadók a kódunkat szeretnék ellopni. Ha bármi gyanúsat tapasztalunk, értesítsük a banki ügyfélszolgálatot. Népszerű kártyamásoló helyeken a „csőr” már tiszta ragasztó, annyiszor volt rajta kártyamásoló eszköz” – teszi hozzá Solymos Ákos.

A fentiek mellett sokat segít, ha limitet állítunk be a kártyánkon, valamint üzenetes értesítést kérünk a banki tranzakcióinkról, hogy minden esetben azonnal értesüljünk a sikeres és sikertelen fizetésekről. A kártyánkat se adjuk ki a kezünkből: elég egy fotó a két oldaláról, és csalók máris tudnak fizetni a kártyaadatainkkal. Szintén hasznos, ha elmentjük a telefonunkba bankunknak azt a számát, amelyen le tudjuk tiltatni a kártyánkat, hogy vészhelyzet esetén azonnal tudjunk intézkedni.